Hoe wordt water gemaakt? Waar komt ons water vandaan? En waarom is water drinken zo gezond? Via gastlessen bij basisscholen vertellen onze medewerkers met enthousiasme en passie hier graag over. Op steeds meer scholen is er aandacht voor natuur en gezondheid, dan mag een heuse gastles van een Brabant Water expert natuurlijk niet ontbreken.

Hans Marijnissen is een ervaren gastlesgever. Hij is senior projectengineer en al 32 jaar werkzaam bij Brabant Water. Hans vertelt: “Als je bij Brabant Water werkt, wordt je automatisch een ambassadeur van drinkwater. Dat gaat vanzelf, het is zo’n mooi natuurproduct. En dat geef ik graag door aan de jeugd, de toekomst”.

Beleving en interactie

De gastles is informatief én interactief. Er komen verschillende onderwerpen aan bod. Hoe drinkwater wordt gemaakt passeert de revue, met video’s en persoonlijke verhalen. Ook laat de gastlesgever water zien in verschillende fases van het drinkwaterproces. “De kleur van het water verschilt door de fases heen, hierdoor krijgen kinderen meer beleving bij het toch technische proces,” geeft Hans aan.

Ook mogen de kids aan de slag met een smaaktest. “Dat is mijn persoonlijke favoriet”, zegt Hans. “Dan haal ik verschillende kinderen naar voren en laat ik ze geblinddoekt Spa blauw, Chaudfontaine en vers kraanwater proeven. Vaak ontdekken ze zo dat kraanwater eigenlijk best lekker is”.

Gezondheid

Kraanwater en gezondheid is ook een belangrijk thema binnen de les. “Ouders kunnen wel vertellen dat water drinken gezond voor je is, maar dat nemen kinderen vaak niet serieus. Maar als een deskundige van Brabant Water diezelfde boodschap vertelt, komt het meer binnen. Wel merk ik dat de kinderen zich er steeds neer bewust van zijn, ik zie bijvoorbeeld steeds meer hervulbare flessen op tafels staan. Een goede zaak.”

Bewust omgaan met water

Zo’n 2 jaar geleden werd het thema bewuster omgaan met water aan de gastles toegevoegd. We laten kinderen zien hoe ze zelf eenvoudig slimmer om kunnen gaan met kraanwater. Er worden voorbeelden gegeven hoeveel liters water er in een bad gaan en hoeveel je bespaart als je de kleine knop op een toilet gebruikt.

“De meeste kinderen zijn zich niet bewust van het verschil van de kleine en grote knop. Daar is echt nog terrein te winnen, want per dag bespaar je daarmee al snel 20 liter water.”

Educatieplatform Les je dorst

Dit is dé plek waar basisschoolleerlingen meer over drinkwater kunnen leren. Ook is er informatie voor spreekbeurten te vinden en leerzame proefjes die kinderen zelf kunnen uitvoeren.

Naar website Les je dorst

Door corona staan de gastlessen even op een laag pitje. Normaliter worden er zo’n 100 gastlessen per jaar gegeven, verspreid over Brabant. Via Les je dorst kan een gastles aangevraagd worden.

Ook interessant