Op 6 november ontving Brabant Water het accreditaat voor monsterneming volgens de norm ISO 17025:2017. Het Brabantse drinkwaterbedrijf is hiermee het eerste bedrijf dat dit accreditaat in ontvangst mag nemen. Brabant Water neemt op diverse momenten in het drinkwaterproces zelf haar monsters voor controle van de drinkwaterkwaliteit. De analyse vindt plaats bij Aqualab Zuid. Het accreditaat is officieel aan Brabant Water uitgereikt op het kantoor van de Raad van Accreditatie (RvA) in Utrecht.

Zelf monsters nemen

Brabant Water neemt zelf alle watermonsters voor de controle en borging van de drinkwaterkwaliteit. De Drinkwaterwet schrijft voor dat vervolgens de monsters altijd geanalyseerd moeten worden door een geaccrediteerd waterlaboratorium. Brabant Water werkt hiervoor samen met Aqualab Zuid. "Door het zelf nemen van de monsters is de betrokkenheid van onze medewerkers rondom waterkwaliteit groot", aldus Jasper Verberk, manager Productie bij Brabant Water.

Eerste bedrijf

Vanaf 1 april 2018 kunnen bedrijven door de RvA voor deze ISO-norm worden geaccrediteerd. Brabant Water is het eerste bedrijf dat voldoet aan deze norm. Om volgens de nieuwe normering te werken is het kwaliteitshandboek herschreven en zijn nieuwe werkinstructies geïmplementeerd.

Ook interessant