Sinds kort wordt het water in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion duurzaam verwarmd. En wel door onze eigen waterwinning. De warmte uit de ruwwaterleiding van ons naastgelegen pompstation zorgt rechtstreeks voor duurzame energie. Deze manier van verwarmen staat bekend als aquathermie.

Hoe werkt aquathermie?

Aquathermie houdt in dat warmte en kou uit water worden gehaald om gebouwen te verwarmen of te koelen. Eric van Griensven, directeur Bestuurszaken van Brabant Water: “Nergens in Brabant hebben we zo’n grote kans op het vlak van warmte-uitwisseling als hier met het zwemstadion. Een deel van het door ons opgepompte grondwater gaat via een warmtewisselaar naar de warmtepompen van het zwemstadion. Hier wordt een klein beetje warmte uit het water gehaald en afgegeven aan het zwemwater en de verschillende ruimtes. Vervolgens wordt het water in het waterproductiebedrijf gezuiverd om als drinkwater naar onze klanten te kunnen gaan.”

Enorme CO2-reductie

Door middel van aquathermie kan het zwemwater met veel minder gas verwarmd worden. In totaal wordt er zo'n 450.000 m3 gas per jaar bespaard, een vermindering van 80%. Samen met de nieuwbouw van de Tongelreep die straks ook duurzaam verwarmd wordt, komt het totaal neer op een besparing van 750.000 m3 gas. Een flinke reductie van de CO2-uitstoot. De warmtepompen draaien bovendien niet meer op gas, maar krijgen stroom van 3400 zonnepanelen.

Ook interessant