Kruimelpad
Het milieueffectrapport van Kruisland
Om meer te weten te komen over de gevolgen van de toekomstige winning in Kruisland maakt Brabant Water een milieueffectrapport. In dit artikel vertellen we daar meer over.
Wat is een milieueffectrapport (MER)?
Een milieueffectrapport (MER) laat de eventuele milieugevolgen van een plan of project zien. Kan er schade ontstaan? Is er kans op geluidsoverlast? Of wordt het watersysteem beïnvloed? Als dat het geval is, wordt onderzocht of de negatieve effecten verminderd of voorkomen kunnen worden. De initiatiefnemer neemt met een MER de milieueffecten mee bij de vergunningaanvraag voor een plan of project.
Het MER is onderdeel van de aanvraag voor een vergunning, zoals de onttrekkingsvergunning en de vergunning voor het wijzigen van het omgevingsplan. Het biedt de vergunningverlener zoals de provincie, gemeente of het waterschap de mogelijkheid om het milieubelang goed mee te laten wegen bij een besluit over een plan of project. Het is een belangrijk rapport om te zorgen dat de gevolgen van een project op het milieu grondig worden onderzocht en dat milieubescherming een kernonderdeel is van de besluitvorming. De overheden nemen een ontwerpbesluit op deze aanvraag. Iedereen kan bezwaar indienen, een zogenoemde zienswijze. Deze worden vervolgens meegenomen in het besluit.
Vrijwillige deelname aan de milieueffectrapportage-procedure
Het is belangrijk dat de vergunningverleners het milieubelang goed kunnen meewegen in de besluitvorming over de waterwinning in Kruisland. Daarom kiezen Brabant Water en de provincie ervoor om vrijwillig een procedure voor milieueffectrapportage voor projecten (project-m.e.r.-procedure) te doorlopen. Dit wordt gedaan om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen in de effecten van een waterwinning én om belanghebbenden zo veel mogelijk ruimte te geven om mee te denken. Hoewel de beperkte m.e.r.-procedure op onze winning van toepassing is, hebben we bewust gekozen om alle stappen van de uitgebreide procedure te doorlopen. Dat doen we omdat wij het belangrijk vinden dat onze waterwinning zo min mogelijk effect op het milieu heeft.
Thema’s in het milieueffectrapport
Het MER over de nieuwe grondwaterwinning in Kruisland gaat in op een aantal thema’s:
In de voorbereidende notitie op het MER, de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), kunt u lezen over de inhoud en omvang van het op te stellen MER. De ‘reikwijdte’ geeft aan wat het voornemen is, welke alternatieven er worden onderzocht en welke milieu- en omgevingseffecten er in beeld worden gebracht. Het ‘detailniveau’ gaat over de diepgang en de methode van de onderzoeken.
Wat is de rol van een omwonende?
De vergunning en het bijbehorende milieueffectrapport zijn openbaar. Zo kan iedereen de resultaten van het milieuonderzoek en de gevolgen voor de leefomgeving inzien. Als omwonende kunt u belanghebbende zijn van het project. Vanuit de rol van belanghebbende kunt u invloed uitoefenen op hoe een project wordt uitgevoerd. Dit kan door een bezwaar (zienswijze) in te dienen op de ontwerpvergunning.
We hebben in de afgelopen jaren veel contact gehad met omwonenden en doelgroepen, zoals landbouw- en natuurorganisaties en de overheden. Als het MER wordt opgeleverd, leggen we de inhoud ervan graag uit in bijeenkomsten. De actuele informatie voor het project nieuwe grondwaterwinning Kruisland, vindt u op de projectpagina.