
Kruimelpad
Hoe beschermen we de bron in Kruisland?
Om ook in de toekomst voldoende drinkwater te leveren voor Kruisland en West-Brabant, is het nodig om hier meer grondwater te winnen. In afstemming met de provincie heeft Brabant Water gezocht naar een locatie voor een nieuwe drinkwaterwinning en een geschikt gebied gevonden ten noordoosten van Kruisland. Maar hoe beschermen we deze toekomstige grondwaterbron in Kruisland? We leggen het graag aan u uit.
Wat is een waterwingebied?
De bronnen van ons drinkwater liggen diep in de Brabantse bodem. Dat geldt straks ook voor de nieuwe drinkwaterwinning in Kruisland. Het gebied waar deze bronnen komen te liggen, noemen we een waterwingebied. Dit zijn bijzonder kwetsbare gebieden waar speciale regels gelden.
In een waterwingebied mag in feite niets anders plaatsvinden dan het winnen van grondwater. Dit is om te voorkomen dat het grondwater verontreinigd raakt. Als er vervuiling in de grond komt rondom onze waterwingebieden stroomt dit – met het regenwater – binnen enkele jaren naar de grondwaterbronnen.
Onderstaand bord geeft aan dat u in een waterwingebied bent.

Wat is een boringsvrije zone?
Sommige delen van de ondergrond zijn beter beschermd tegen vervuiling dankzij een aaneengesloten, slecht doordringbare kleilaag. Deze kleilaag vormt een natuurlijke barrière, waardoor vervuilende stoffen moeilijker kunnen doorsijpelen naar diepere grondlagen. Om deze beschermende laag intact te houden, worden gebieden met zo’n kleilaag rondom een drinkwaterwinning aangeduid als een boringsvrije zone. In een boringsvrije zone gelden strikte regels om te voorkomen dat de kleilaag wordt doorboord.
In Kruisland ligt deze kleilaag op een diepte van 80 tot 100 meter onder het maaiveld. Om de bescherming te waarborgen, mogen activiteiten in de toekomstige boringsvrije zone in Kruisland niet dieper reiken dan 80 meter.
Regels in een boringsvrije zone
In een boringsvrije zone gelden specifieke regels om de onderliggende beschermende kleilaag en de bron daaronder te beschermen. Deze regels hebben geen invloed op het gebruik van het gebied voor landbouwdoeleinden.
Wat mag er wel?
Wat mag er niet?
Andere wettelijke regels
Houd er rekening mee dat, naast de regels voor een boringsvrije zone, er ook andere wettelijke bepalingen van toepassing kunnen zijn. Denk hierbij aan milieuregels, waterwetgeving of bestemmingsplannen van de gemeente. Afhankelijk van de locatie en uw activiteit kunnen deze regels extra eisen stellen. Daarnaast geldt er altijd een meldingsplicht voor activiteiten in de bodem die dieper gaan dan 10 meter onder het maaiveld. Deze meldingen moeten worden gedaan bij de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant. Voor de meest recente en volledige regelgeving raden we aan om de website van de provincie Noord-Brabant te raadplegen.
Gebieden in Kruisland
In onderstaande afbeelding ziet u de voorgenomen grenzen van het waterwingebied en de boringsvrije zone in Kruisland. Deze gebieden zijn nog niet officieel akkoord bevonden. Op de website van Provincie Noord-Brabant leest u meer over grondwaterbescherming.
Meer lezen over grondwaterbescherming in Brabant
Grondwaterbeschermingsgebied
Een grondwaterbeschermingsgebied ligt als een schil rond een kwetsbaar waterwingebied. Het gaat om het gebied waar het regenwater, dat in de grond zakt, er tot wel 25 jaar over doet om de grondwaterbronnen te bereiken. Daarom wordt het ook wel een 25-jaarszone genoemd. In een grondwaterbeschermingsgebied kan de kwaliteit van het grondwater direct vanaf het maaiveld beïnvloed worden. In Kruisland is een grondwaterbeschermingsgebied niet aan de orde.