Kruimelpad
Waarom grondwater?
In Nederland hebben we het voorrecht dat we rechtstreeks uit de kraan kunnen drinken. De 10 drinkwaterbedrijven maken drinkwater uit verschillende bronnen, zoals oppervlaktewater of grondwater. Brabant Water maakt op dit moment alleen drinkwater uit grondwater. En voor de toekomst zijn we op zoek naar aanvullende bronnen. We leggen u graag uit waarom we het liefst grondwater gebruiken en hoe we die bron samen met de Brabanders kunnen beschermen.
Lokaal water
Onze 29 waterproductiebedrijven liggen verspreid over Noord-Brabant. Dat betekent dat we ons drinkwater heel dicht in de buurt van de Brabanders en bedrijven kunnen maken. Het water hoeft daardoor geen lange afstanden af te leggen. Zo besparen we op energie, materialen, transportkosten en grondstoffen. Onze Brabanders drinken dus vers, lokaal water.
Extreem zuiver
In de bodem van Brabant ligt een hele oude grondwaterlaag die op sommige plekken wel 300 meter diep is. De regendruppels die honderden tot duizenden jaren geleden vielen, zijn in al die jaren heel langzaam van de oppervlakte naar die diepe grondwaterlaag gezakt. Onderweg is deze regendruppel verschillende grondlagen tegengekomen, zoals klei en leem. Die lagen zorgen ervoor dat de regendruppel gefilterd wordt. Zelfs zo goed, dat het water uit diepe grondwaterlaag geen zuurstof bevat. Aangezien bacteriën en virussen zuurstof nodig hebben om te overleven, hebben die geen kans in ons diepe grondwater. Grondwater is dus van zichzelf al heel zuiver!
Ongewenste stoffen
Als ongewenste stoffen in de bodem terechtkomen, heeft dat een negatieve invloed op de grondwaterkwaliteit. Op dit moment zijn onze drinkwaterbronnen van zeer goede kwaliteit. We kunnen het water dat we oppompen gemakkelijk zuiveren. En dat willen we graag zo houden. Want wat er niet in komt, hoeven we er ook niet uit te halen.
Beschermen van onze bron
We zorgen goed voor onze bronnen en de natuur. De bronnen van ons drinkwater in de Brabantse bodem worden omgeven door 1.600 hectare natuurgebied. Dit is de beste bescherming van ons drinkwater. Daarom gaan we heel zuinig en zorgvuldig met deze gebieden om. We beheren de waterwingebieden als natuurgebieden en leveren waar mogelijk een bijdrage aan de natuur.
Omdat ons water zo schoon, betrouwbaar en van constante kwaliteit is, kost het op dit moment weinig energie om er drinkwater van te maken. We pompen het op, zuiveren het water, ontkalken het en voegen uiteindelijk zuurstof toe. Dat is in lijn met de Europese Kaderrichtlijn Water. De kalkkorrels die na het onthardingsproces overblijven, worden hergebruikt in de industrie.
Drinkwater van de toekomst
We willen dat de volgende generaties ook voldoende drinkwater uit de kraan kunnen drinken. Daarom werken we elke dag aan een duurzaam drinkwatersysteem. Natuurlijk willen we zo veel mogelijk drinkwater van grondwater maken, maar dat wordt de komende jaren steeds lastiger.
De Brabantse bevolking groeit en de zomers worden heter en droger. Dat betekent dat we op piekmomenten heel veel water moeten oppompen. Op steeds meer winlocaties hebben we de maximale capaciteit om water op te pompen (bijna) bereikt. Daarom onderzoeken we alternatieve drinkwaterbronnen zoals brak water en zeewater. Zo kunnen we in de toekomst, naast grondwater, ook andere drinkwaterbronnen gebruiken.
Bent u benieuwd hoe de onderzoeken verlopen? Dan kunt u meer informatie vinden op onze projectpagina.