chemische flesjes
Duurzaamheid

Schoon drinkwater? Zorgen we samen voor

Onze grondwaterbronnen zijn van zeer goede kwaliteit. En dat willen we graag zo houden. Want hoe schoner het grondwater, hoe minder tijd en energie wij erin hoeven te steken om er lekker en hoogwaardig drinkwater van te maken. Daarom geven we in dit artikel tips om de bron schoon te houden.

Als er vervuiling in de grond komt rondom onze waterwingebieden, de gebieden waar Brabant Water grondwater oppompt, dan stroomt dit met het regenwater binnen enkele jaren naar de grondwaterbronnen. De bronnen van ons drinkwater in de Brabantse bodem worden omgeven door 1.600 hectare natuurgebied. Dit is de beste bescherming van ons Brabantse drinkwater. Daarom gaan we uiterst zuinig en zorgvuldig met deze gebieden om. We beheren de waterwingebieden als natuurgebieden en leveren waar mogelijk een bijdrage aan de natuurwaarden. In de gebieden om de waterwingebieden heen (grondwaterbeschermingsgebieden genoemd) wonen mensen en vindt bedrijvigheid plaats. Het is belangrijk om in een grondwaterbeschermingsgebied zo min mogelijk vervuiling te hebben.

Wij hebben daar ook jouw hulp bij nodig. Hoe? Dat lees je hieronder:

Ga zorgvuldig met jouw afval om

  • Breng oude of overtollige medicijnen naar de apotheek of breng het naar de milieustraat (klein chemisch afval);
  • Gooi as van de barbecue of open haard in de vuilnisbak;
  • Was je auto bij een (milieuvriendelijke) autowasstraat;
  • Ververs de olie van je auto op een plek met een waterdichte vloer, bijvoorbeeld het tankstation; 
  • Gebruik geen kunstmest. Dit vervuilt het grondwater.

Terugdringen gebruik bestrijdingsmiddelen

  • Gebruik zo veel mogelijk ecologisch afbreekbare verf;
  • Verricht gebouwonderhoud zonder chemicaliën;
  • Let bij het gebruik van machines op onverhard terrein op lekkages van olie. Denk hierbij aan kettingzagen, grasmaaimachines en bosmaaimachines;
  • Gebruik zo min mogelijk verduurzaamd of geïmpregneerd hout. 
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen voor je onkruid, maar haal het met de hand weg door het eruit te trekken. Verwijder ook de wortels, dan blijft het langer weg.

Zie je dat er chemicaliën of oliën zijn gemorst in een grondwaterbeschermingsgebied of waterwingebied? Meld dit dan bij de provincie Noord-Brabant.

Milieuklachten melden 

Wat kan je als bedrijf doen?

Kijk voordat je iets in de bodem gaat doen, of jouw bedrijf in een grondwaterbeschermingsgebied is gevestigd. Aanvullende maatregelen/vergunningen kunnen nodig zijn. In beschermingsgebieden mogen bedrijven bijvoorbeeld niet boren op een kritische diepte of bodemenergie opwekken.

Meer inspiratie & tips