Water is van levensbelang. Zowel mens, dier als natuur kunnen niet zonder. Dat betekent ook dat we er met z'n allen zuinig mee om moeten gaan. We gaan met z’n allen steeds meer drinkwater gebruiken. Er komen meer mensen bij, de economie groeit en de zomers worden steeds warmer en droger. Daarom is het belangrijk bewust met drinkwater om te gaan, zodat we nu én in de toekomst voldoende drinkwater ter beschikking hebben. Drinkwater dat bovendien betaalbaar blijft.

Kunt u zelf makkelijk iets doen?

Zeker weten! Wij hebben een aantal praktische waterbespaartips voor u, waarbij u zult merken hoe makkelijk het is. Slimmer omgaan met water doet u werkelijk in een handomdraai. 

Tip 1: Douche een minuutje korter

Wist u dat u met douchen 8,2 liter water per minuut gebruikt? Gemiddeld douchen we 7,6 minuten. Dat betekent dus al snel 62 liter water per douchebeurt.  Douche een paar minuten korter. Of zet de kraan even uit tijdens het inzepen. Dat scheelt water én energie. Dat is slimmer omgaan met water.

Om u te helpen korter te douchen, kunt u gratis de douchecoach bij ons aanvragen. Zo houdt u zelf bij hoelang u doucht.

Tip 2: Gebruik de bespaarknop van uw toilet

De meeste toiletbezoeken zijn voor een kleine boodschap. Gebruik dan altijd de bespaarknop van uw toilet. Zo bezuinigt u minimaal 3 liter water per wc-bezoek. Kunt u nagaan hoeveel u op jaarbasis bespaart, zonder extra moeite. Dat is slimmer omgaan met water.

Tip 3: Geef water dat overblijft bij het koken aan uw planten

Water dat is gebruikt om groenten te wassen of pasta in te koken wordt vaak weggegooid. Terwijl planten er blij mee zijn. U hoeft het alleen maar op te vangen. Dat scheelt elke week 2 tot 6 liter. Laat heet water wel even afkoelen voor het in de gieter gaat. Dat is slimmer omgaan met water.

Tip 4: Geef de tuin wekelijks meer water in plaats van elke dag een beetje

Een gezonde tuin heeft water nodig. Het is beter als u eens per week een grotere hoeveelheid water geeft dan elke dag een beetje. Uw tuin blijft groen terwijl u elke week vele liters water bespaart. Bovendien worden uw planten sterker en houden ze beter water vast. Dat is slimmer omgaan met water.

Tip 5: Repareer een lekkende kraan zo snel mogelijk

Bij een lekkende kraan denkt u misschien ‘het zal zo’n vaart niet lopen’. Toch telt het snel op. Een kraan die een jaar lang lekt, verbruikt wel 2.000 liter water. Merkt u thuis dat er een kraan drupt, repareer die dan snel. Dat is slimmer omgaan met water.

Tip 6: Geef de tuin water met een gieter in plaats van de tuinslang

U wilt dat uw tuin er groen uit blijft zien en dat vraagt soms om extra water. Maar dat kan ook door een gieter te gebruiken in plaats van de tuinslang. Met een gieter van bijvoorbeeld 12 liter kunt u beter doseren waar water nodig is in uw tuin. Een tuinslang verbruikt al snel 18 liter per minuut. Dat is slim omgaan met water.

Tip 7: Draai de was met een volle wasmachine

Een wasje draaien kost gemiddeld zo'n 52,9 liter per wasbeurt. Het is dus slim om met een volle wasmachine te wassen. En heeft uw wasmachine een eco-knop? Dan scheelt dat ook vaak water én energie. Dat is slimmer omgaan met water.

Tip 8: Vang met een regenton regenwater op, om in de tuin te gebruiken 

Door een regenton te gebruiken in de tuin, en daarmee regenwater op te vangen, kunt u tientallen liters kraanwater besparen die u normaal gebruikt om uw tuin te besproeien. Dat is ook slim omgaan met water.

Tip 9: Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen

Als u de kraan laat lopen tijdens het tandenpoetsen, spoelt er zo 3 liter water door de gootsteen. Door de kraan dicht te draaien tijdens tandenpoetsen of scheren, bespaart u in een handomdraai water. Dat is slimmer omgaan met water.

Tip 10: Gebruik het water van een zwembad voor de planten

Als de temperaturen oplopen, is het heerlijk om even af te koelen in het water. Maar... in een zwembad gaan al snel tientallen liters drinkwater. Dek daarom het zwembad af zodat het water schoon blijft en u er meerdere dagen plezier van heeft. Vult u het zwembad zonder reinigingsmiddelen? Gebruik het water dan na afloop voor uw planten. Waterpret én slimmer omgaan met water.

Ook interessant