Kruimelpad
Waarom we niet alle kalk uit het water halen
Voor het maken van drinkwater gebruikt Brabant Water grondwater. Dat is regenwater dat door de aarde gefilterd is. Maar op zijn tocht door de grond lost in het kalkvrije regenwater wel wat kalk op. Grondwater dat Brabant Water oppompt, bevat daardoor van nature kalk.
Hard water
In sommige gebieden (waar veel kalk in de grond zit) bevat grondwater best veel kalk. Dat noemen we hard water. De hardheid van water wordt in Nederland uitgedrukt in Duitse graden hardheid (°dH). Dit geeft de hoeveelheid kalk (en magnesium) in water aan. De hardheid van het grondwater in Noord-Brabant varieert van nature tussen de 4,8 °dH en 16,7 °dH. Brabant Water brengt de hardheid waar dat nodig is met onthardingsinstallaties terug.
Ontharden
Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. De aanwezigheid van kalk in kraanwater is niet schadelijk voor uw gezondheid. Integendeel, het is zelfs belangrijk (én wettelijk verplicht) dat een minimale hoeveelheid kalk en magnesium in het kraanwater voorkomt omdat uw lichaam dat nodig heeft.
Maar hoewel kalk niet schadelijk is, is teveel kalk in het kraanwater niet prettig. Dit kan onder andere zorgen voor ketelsteen op uw wasmachine, afwasmachine, waterkoker en koffiezetapparaat en voor overmatige kalkaanslag op sanitair en servies. Daarom kiest Brabant Water ervoor om het drinkwater soms te ontharden. Vanaf 2017 heeft iedereen in heel Noord-Brabant water zachter dan 11,2 °dH. In zeer uitzonderlijke situaties zijn er uitschieters mogelijk.
Laatste beetje
Met het laatste beetje kalk zorgen we er bovendien voor dat water de koperen leidingen niet aantast. De laatste reden dat niet alle kalk uit het water wordt gehaald is een economische. Het volledig verwijderen van alle kalk zou enorm duur zijn en de waterprijs onnodig opdrijven. Natuurlijk willen we water graag zo betaalbaar mogelijk houden.
Schuim
Doordat Brabant Water het water onthardt, hoeft u minder hard te poetsen en gaan uw apparaten die water verwarmen langer mee. Daarnaast bespaart u op was- en schoonmaakmiddelen. Zacht water schuimt namelijk eerder bij een kleine hoeveelheid was- of schoonmaakmiddel. Daarbij komt de was minder stijf van de waslijn en deze zachtere kleding blijft langer mooi én slijt minder snel.
Besparen
Het verlagen van de hoeveelheid kalk in het drinkwater door Brabant Water, is goed voor de portemonnee. Want u bespaart niet alleen op schoonmaakmiddelen. Kalkaanslag op de verwarmingselementen van bijvoorbeeld uw boiler of waterkoker, zorgt ervoor dat het langer duurt om water op te warmen. Zachter water zorgt dus voor een lager energieverbruik.
Het netto voordeel met onthard water is 8 tot 20 euro per huishouden per jaar. Dat kan jaarlijks oplopen tot twintig miljoen euro voor heel Brabant. En daarnaast is daar dan nog een milieuvoordeel door het lagere energieverbruik.
Over milieu gesproken: het kalk dat Brabant Water uit uw water haalt, wordt netjes hergebruikt. Vooral voor de isolatie van kruipruimtes onder woningen, maar ook de glas-, beton- en cementindustrie en bij de productie van tapijten maken dankbaar gebruik van het kalk dat we uit uw water halen. Voor Brabant Water is het vanzelfsprekend dat de reststoffen uit het proces elders gebruikt worden. We proberen dat voor al onze reststoffen te bereiken.