jongetje gooit wasgoed in de mand
Binnen

Duurzaam wassen: (be)spaar geld én het milieu

Alles wordt duurder… De boodschappen, je kleding, je energie. En je wilt misschien wel duurzamer leven, maar dat vraagt vaak eerst een investering. Toch kun je in je huis-tuin-en-keuken-taken makkelijk geld bezuinigen én jouw duurzame steentje bijdragen.

De was doen. Iets dat elke week minimaal een paar keer terugkomt. Wist je dat de wasmachine een van de grootste energie- en waterslurpers in huis is? Wij hebben 10 slimme tips om op energie en water te bezuinigen en te wassen met een milieuvriendelijk sopje.

Tips om energie en water te besparen

1. Gebruik een energiezuinige wasmachine

Misschien een open deur, maar hier maak je écht het verschil mee. De jongste generaties zijn zeer zuinig in hun energieverbruik. Zoals die met het label A+++; deze jongens verbruiken veel minder water en elektriciteit. 

2. Was op een lagere temperatuur

Vaak denken we dat kleding alleen goed schoon wordt als je echt warm water gebruikt (40 of 60 graden). Maar dat is helemaal niet zo! Daarnaast heeft wassen op lagere temperaturen (20 of 30 graden) nóg twee belangrijke voordelen. Je verbruikt minder energie (óók lekker voor je portemonnee) en het is minder schadelijk voor je kleding. Hete temperaturen kunnen namelijk de vezels beschadigen. Kies daarom waar mogelijk voor koude of lauwwarme wasprogramma’s en geniet langer van je kleding!

3. Was niet kórter!

Korter wassen is niet per se beter. Je bespaart natuurlijk wel tijd, maar verbruikt juist meer energie! Een korter programma heeft minder tijd nodig om je was schoon te krijgen. Daarom wordt vaak de temperatuur van het programma verhoogd om de kortere wastijd te compenseren.

4. Gebruik de eco-stand

Gemiddeld verbruik je tussen de 20 en 50 liter water voor één wasbeurt. Hoeveel je verbruikt is afhankelijk van het type wasmachine, wasprogramma en de instellingen die je gebruikt. Met de eco-stand gebruik je altijd minder energie en water. Onze tip is dus: gebruik de eco-stand of de korte wasprogramma's die minder energie en water verbruiken.

5. Geen wasdroger, maar drogen aan de lijn

De meest duurzame oplossing is en blijft old skool je was aan een waslijn drogen. Een wasdroger is natuurlijk heel fijn, maar niet zo heel vriendelijk voor je portemonnee. Heb je weinig ruimte in je huis of tuin om je was op te hangen? Dan is een (elektrisch) wasrek misschien voor jou de oplossing!

Tips om milieuvriendelijk(er) te wassen

6. Beperk het gebruik van wasverzachter

Hoewel wasverzachter je kleding zacht en fris maakt, bevat het vaak chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu. Probeer het gebruik te beperken of gebruik natuurlijke alternatieven zoals azijn (nee, je kleding stinkt hier niet naar!) of bakpoeder. Deze zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar ook goedkoper!

7. Check keurmerken

Veel producten staan vol met allerlei keurmerken. Dus waar moet je nou op letten? Goedgekeurde duurzame wasmiddelen krijgen meestal de volgende labels*:

EU Ecolabel Nordic Swan Ecolabel Cradle to Cradle Zero Plastic Inside
Europees keurmerk dat garandeert dat producten geen microplastics bevatten en dat ze voldoen aan bepaalde criteria op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.  Scandinavisch milieukeurmerk dat vergelijkbaar is met het EU Ecolabel. Het houdt rekening met de impact van producten op het milieu gedurende hun hele levenscyclus, inclusief het (zoveel mogelijk) vermijden van microplastics. Beoordeelt de duurzaamheid van producten op basis van criteria zoals materiaalgezondheid en (her)gebruik van energie. Certificaat van de Plastic Soup Foundation. Het kijkt of een product vrij is van microplastics. Het label is specifiek gericht op het verminderen van de plasticvervuiling en het beschermen van het milieu.

Tips voor duurzame kleding

8. Lucht je kleding wat vaker

Veel kledingstukken, zoals jeans of truien, kunnen meerdere dagen gedragen worden (als ze niet vies zijn). Vooral wollen kleding is van nature vuilafstotend. Gewoon even buiten luchten! Hierdoor verminder je de frequentie van het wassen en bespaar je water en energie.

9. Kapot? Repareer het!

Is je kleding beschadigd? Laat het dan maken in plaats van ze meteen weg te gooien.

10. Doneer of verkoop jouw kleding

Gun jouw kleding een tweede leven! En met een beetje mazzel hou je er ook nog wat geld aan over. Apps als Vinted maken het nog makkelijker om kleding te (ver)kopen. Ook zie je steeds meer leuke tweedehands kledingzaken, waar je voor weinig geld leuke spullen kunt kopen. Zo verminder je meteen de milieubelasting van de 'fast fashion' mode-industrie.

Tips?

Heb jij nog een gouden tip? Deel het met ons via deze tippagina. Wie weet delen wij het weer via onze sociale media met de rest van Brabant!


*Let op: de termen eco, biologisch afbreekbaar en duurzaam zijn geen garantie dat een product een keurmerk heeft; dat kun je alleen zien aan het label van het desbetreffende keurmerk.

Meer inspiratie & tips