Hommel en vlinder op bloem
Buiten

Breng leven in je tuin: kies voor een (water)rijk insectenleven

Het gaat niet goed met onze insecten, vlinders, hommels en bijen. Dat is slecht nieuws voor ons! Zonder deze bestuivers kunnen veel planten en gewassen onvoldoende groeien. Maar jij kunt deze kleine rakkers helpen. En daarvoor hoef je de deur (bijna) niet uit; leef je uit in je tuin of balkon!

Belangrijkste oorzaak is dat hun leefgebied (en daarmee hun voedselbronnen) steeds kleiner wordt én dat ze steeds vaker worden blootgesteld aan gifstoffen en pesticiden.

Gebruik géén pesticiden of chemicaliën

Dit is dus echt super belangrijk! Natuurlijk wil je geen ziektes of ongewenste beestjes (bijvoorbeeld slakken of muggen) in je tuin, maar kies dan a.u.b. voor een natuurvriendelijk alternatief!  Er zijn er genoeg natuurlijke vijanden die plagen bestrijden;

  • Lieveheersbeestjes: eten bladluis en andere zachte insecten zoals spintmijten.
  • Gaasvliegen: de larven van gaasvliegen voeden zich met bladluis en andere kleine insecten.
  • Roofwantsen: eten een breed scala aan insecten, zoals bladluizen, trips en wolluizen.
  • Oorwormen: eten bladluizen, mijten en kleine insecten.
  • Loopkevers: eten verschillende soorten insecten, waaronder slakken, larven van kevers en rupsen.

Kies planten die insecten aantrekken

Zorg dat er het hele jaar door verschillende bloemen in bloei staan. Zo is er altijd voedsel beschikbaar.

  • Voorjaar: krokussen, narcissen, hyacinten, tulpen, sleutelbloemen
  • Zomer: zonnebloemen, korenbloemen, lavendel, kamille, duizendblad, jasmijn, bijvoet, zinnia's
  • Herfst: asters, chrysanten, herfsttijloos, zonnehoed, sedum
  • Winter: winterheide, sneeuwklokjes, krokussen, winterjasmijn, Helleborus

Tip: probeer vooral gebruik te maken van (biologische) zaden en bollen. Kant en klaar (1-jarig) spul is vaak ‘besmet’ met veel bestrijdingsmiddelen wat weer slecht is voor de insecten.

Insectenhotel en gezonde bodem

Super leuk om te zien en een veilige plek voor insecten om overwinteren en te nestelen. Je hebt kant-en-klare varianten of maak er zelf een door bijvoorbeeld bamboe of holle stengels van planten in een houten frame te plaatsen. Geen zin in een hotel? Zorg dan voor een gezonde bodem. Houd de grond zoveel mogelijk bedekt met bladafval, takjes en compost. Schimmels en bacteriën zorgen voor het opruimen, en geven direct ook voeding aan de grond. Beter voor de plantjes en de beestjes.

Zorg voor water!

Zonder water geen leven, dus zorg voor een waterbron in je tuin of balkon. Ook op een kleine oppervlak heb je genoeg mogelijkheden. Denk aan een vogelbadje of een ondiepe vijver. Dit trekt niet alleen vogels aan, maar ook insecten zoals libellen en waterkevers. Water is een belangrijke bron van vocht voor insecten, vooral tijdens droge periodes. Veel insecten, zoals bijen en vlinders, drinken nectar uit bloemen, maar hebben ook water nodig om te overleven. Kortom, water is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem en kan een groot effect hebben op het insectenleven in je tuin. Door water te introduceren en te onderhouden in je tuin, kun je een divers en levendig ecosysteem creëren dat bijdraagt aan de biodiversiteit van je omgeving.

Meer tips & inspiratie