biobased waterleiding
Duurzaamheid

Waterleiding van frituurvet

Eerste biobased waterleiding van Nederland. Een waterleiding die is gemaakt van oud frituurvet, houtpulp en suikerrietresten; voor het eerst in Nederland gaat zo’n biobased waterleiding de grond in. En nee, het water smaakt straks niet naar frituur.

‘De buis is chemisch gezien exact hetzelfde als de standaard PVC leiding, maar de grondstoffen zijn allemaal biobased’, zegt Hanneke van de Ven (Sectordirecteur Distributie bij Brabant Water).

Met dit project willen we de weg vrijmaken voor meer duurzame en biobased materialen in de watersector

Hanneke van de Ven, sectordirecteur Distributie bij Brabant Water

Frietkraam

De frietkraam staat er een beetje verloren bij op het braakliggende terrein, waar straks de nieuwe woonwijk Ekerschot aan de noordzijde van Oirschot verrijst. De frietkraam staat er echter niet per ongeluk. Hij staat symbool voor één van de grondstoffen van de biobased PVC leiding: gebruikt frituurvet. Hanneke van de Ven, Sectordirecteur Distributie - Brabant Water, legt vandaag de eerste biobased PVC waterleiding in Nederland om zo de weg vrij te maken voor de vergroening van het drinkwaterleidingnet. 

Biobased waterleiding

Waarom doet Brabant Water dit?

‘Brabant Water heeft een reputatie als een duurzaam bedrijf’, legt Hanneke van de Ven uit. We rijden zoveel mogelijk elektrisch, gebruiken alleen groene energie en beheren onze eigen gronden voor de waterwinning op een zo’n natuurlijk mogelijke manier. Ook voor ons drinkwaterleidingnet zoeken we naar duurzame opties. We hebben eerst gekeken naar de kansen voor gerecycled PVC, maar dat bleek niet aan de hoge eisen voor waterleidingen te voldoen. Onze leidingen mogen geen stoffen opnemen uit de grond eromheen én geen stoffen afgeven aan het water dat er doorheen loopt. De volgende stap om te experimenteren met duurzamere leidingen was om te kijken naar de mogelijkheden voor biobased materialen. Vervolgens kwamen we samen met onze leverancier ‘Pipelife’ op het spoor van deze biobased leiding.’

Cijfers
 

  • Brabant Water voorziet 2,6 miljoen Brabanders en vele duizenden bedrijven van drinkwater.
  • In Brabant ligt meer dan 18.000 km aan waterleidingen.
  • Per jaar worden er rond de 250 km aan leidingen vervangen of bijgelegd.
  • De leidingen zijn voor het overgrote deel gemaakt van PVC.
  • De productie van de biobased PVC heeft een veel kleinere CO2 uitstoot; er wordt tot 90% CO2 bespaard.
  • De basismaterialen van biobased PVC kunnen de fossiele basismaterialen 100% vervangen.

Verduurzaming van PVC leidingen

Het verduurzamen van de PVC leidingen is een belangrijke ontwikkeling voor Pipelife. Voor de productie van de biobased leidingen zijn de gebruikte grondstoffen voor het PVC niet afkomstig uit een fossiele bron (aardolie), maar uit hernieuwbare bronnen zoals suikerriet, houtpulp en gebruikt frituurvet. Suikerriet en bomen nemen CO2 op bij hun groei en bij de verwerking tot kunststof komt deze CO2 weer vrij. De netto CO2-besparing kan oplopen tot wel 90%.

Aart Jan van der Meijden, Algemeen Directeur van Pipelife Nederland B.V.: “Als de watersector de handen ineenslaat en de ambitie uitspreekt om vol te gaan voor biobased materialen, kunnen we echt impact maken door deze ontwikkeling te helpen versnellen. Op dit moment zijn biobased materialen nog duurder dan ‘conventionele’ materialen, maar we verwachten dat als de vraag toeneemt, de markt zich snel zal ontwikkelen en de prijzen zullen dalen.”

Het vervolg 

Het voordeel van dit biobased PVC materiaal is dat het ook bijgemengd kan worden. Dit betekent dat buizen dan deels biobased zijn. Hanneke van de Ven: ‘Met deze eerste stap willen we de gedachten vrij maken voor toepassingen van deze biobased materialen bij Brabant Water, maar ik kan me voorstellen dat het ook zeker interessant is voor andere drinkwaterbedrijven.’

Meer inspiratie & tips