Vrouw vanuit vaatwasser gezien
Binnen

Bespaar op de grootste waterslurpers in huis

128 liter drinkwater. Dat is wat je ongeveer per persoon per dag verbruikt. Het meeste spoel je zo weg, zónder het te drinken. Je doucht, gaat in bad en spoelt zelfs je wc door met drinkwater! We moeten zorgvuldig omgaan met ons kostbare drinkwater. Daarom hierbij wat slimme tips.

Het merendeel van het drinkwater dat je verbruikt, gaat op aan douchen en in bad gaan, het toilet doorspoelen en het wassen van onder andere je kleding. We gebruiken hiervoor ons kostbare drinkwater, omdat we in Nederland in het verleden bij het bouwen van woningen maar één waterleidingsysteem gebruikten: dat van drinkwater. En hoewel niemand exact hetzelfde verbruikt, geven we je graag wat cijfers om eens het (gemiddeld) waterverbruik te berekenen van jou en/of jouw gezin.

1. Douchen en badderen: 55-120 liter

Met stip op 1: het meeste water verbruik je met douchen en in bad gaan. Gemiddeld sta je zo'n 9 minuten onder de douche en dan verbruik je zo'n 55 tot 65 liter water. In een bad gaat al gauw 120 liter water. Met de stijgende gasprijzen betaal je per douchebeurt €1,09 als je een gasboiler hebt en €1,19 bij een elektrische boiler. Ga je in bad dan betaal je €2,26 bij een gasboiler en €2,79 bij een elektrische boiler.*

Besparen op waterverbruik én energie

  • Ga liever onder de douche dan in bad; beter voor je portemonnee en milieu.
  • Douche minder vaak (don't worry: je gaat echt niet stinken als je niet dagelijks doucht).
  • Zó voor de hand, maar we noemen het toch: douche even iets korter! Zet een timer op 5 minuten en het scheelt je bijna de helft aan water.
  • Gebruik een waterbesparende douchekop; met zo'n zuinige douchekop scheelt het al snel de helft aan water zónder dat je dat voelt. Je houdt nog steeds een goede straal.

*Bron: CBS en Vewin 2022, berekening Nibud 2022

2. Wasje draaien: 43 liter

Bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine let je er misschien al op: het energielabel. Sinds maart 2021 is er een nieuw energielabel voor wasmachines waar je ook direct ziet hoeveel water er verbruikt wordt per wasbeurt. Handig toch? De nieuwere machines met een trommel van 9 liter verbruiken zo'n 43 liter per wasbeurt. Natuurlijk ligt het er ook aan welk wasprogramma je gebruikt. Als je de Eco 40-60 stand gebruikt, bespaar je volgens de Consumentenbond niet alleen water, maar óók geld.

Ben je nog niet toe aan een nieuwe wasmachine, maar wil je wel besparen op water? Hier een paar tips:

  • Was altijd met een volle trommel. Spaar je kleding dus op en draai geen was voor alleen een broek of shirt.
  • Was waar mogelijk op een lagere temperatuur (30 graden). Zeker als je was niet heel erg vies is, kun je makkelijk op 30 graden wassen. Het bespaart je water én energie.

3. Afwassen: 9-20 liter

Je verwacht het misschien niet, maar een vaatwasser verbruikt vaak minder water dan wanneer je met de hand afwast. Scheelt jou ook weer werk! Maar...dan moet het wel een zuinige vaatwasser zijn. Tegenwoordig gebruiken die zuinige jongens per wasbeurt zo'n 9 liter water, maar de meesten gebruiken nog 13 liter. Echte oude machines gebruiken zo'n 20 liter dus gebruik je vaatwasser wel zo optimaal mogelijk:

  • Gebruik de ecostand; scheelt je tot 50% minder water én stroom.
  • Was alleen met een volle vaatwasser. 

4. Toilet doorspoelen: 6-8 liter

Je staat er niet bij stil, maar elke keer dat jij de toilet doorspoelt, verbruik je ongeveer 6 tot 8 liter drinkwater. Dat is zo'n 30 tot 40 liter per persoon per dag! Je kunt best makkelijk water besparen door gebruik te maken van een spoelonderbreking of een bespaarknop. Hiermee verklein je de hoeveelheid spoelwater voor de 'kleine boodschap'.

Vraag de toiletsticker voor de kleine spoelknop aan

Water besparen kan op veel verschillende manieren. Wist je bijvoorbeeld dat je indirect veel water bespaart als je (iets) minder vlees of zuivel eet en minder ‘fast fashion’ koopt? Alle (kleine) beetjes helpen!

Spijkerbroek: 7.000-10.000 liter

Met het kiezen voor tweedehands kledingstukken bespaar je niet alleen geld maar ook duizenden(!) liters water. Vooral het verven en afwerken van de stoffen kost enorm veel water. Katoenen shirt? Kost 2.700 liter water om te maken! Dus repareer je kleding in plaats van ze weg te gooien (of lees: láát je kleding repareren). Toch een nieuwe trui kopen? Let dan op het etiket; kies voor biologisch katoen of gerecyclede materialen. Veel beter voor het milieu!

*Bron: Europees Parlement

Vlees en zuivel: 27 liter

Voor het produceren van vlees en zuivel is veel water nodig. Wist je dat je door één dag geen vlees te eten al snel 18 liter* water per dag bespaart? Dit geldt ook voor zuivel; hiermee bespaar je 9 liter. Consumeer je een week geen vlees en zuivel? Dat is een besparing van 189 liter water! Dus sla vlees en zuivel eens een dag over; er zijn genoeg lekkere alternatieven! 

*Bron: Universiteit Wageningen: Rapport milieu-impact van Nederlandse voeding 

Laat ons jouw tip weten waarmee jij indirect water bespaart!

Meer inspiratie & tips