Natuurlijke oplossingen

Natuurlijk wil je geen ziektes of ongewenste beestjes (zoals slakken en muggen) in je tuin, maar kies dan niet voor pesticiden en chemicaliën. In plaats daarvan zijn er genoeg natuurlijke vijanden die plagen in toom houden.

  • Lieveheersbeestjes: eten bladluizen en andere zachte insecten (zoals spintmijten).
  • Gaasvliegenlarven: voeden zich met kleine insecten (zoals bladluizen).
  • Roofwantsen: eten veel verschillende insecten, zoals bladluizen, trips en wolluizen.
  • Oorwormen: eten bladluizen, mijten en andere kleine insecten.
  • Loopkevers: eten slakken, rupsen en larven van kevers.

Door deze natuurlijke helpers de ruimte te geven, houd je je tuin gezond zonder schadelijke stoffen.

Planten die insecten aantrekken

Zorg dat er in elk seizoen bloemen bloeien. Zo is er altijd voedsel beschikbaar voor bijen, vlinders en andere bestuivers.

  • Voorjaar: krokussen, narcissen, hyacinten, tulpen, sleutelbloemen.
  • Zomer: zonnebloemen, lavendel, kamille, duizendblad, korenbloemen, jasmijn, bijvoet, zinnia’s.
  • Herfst: asters, chrysanten, zonnehoed, sedum.
  • Winter: winterheide, sneeuwklokjes, winterjasmijn, krokussen, Helleborus.

Tip: Probeer vooral gebruik te maken van (biologische) zaden en bollen. Veel kant-en-klare bloemen bevatten bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor insecten.

Insectenhotel

Een insectenhotel zorgt voor een veilige plek voor insecten om te overwinteren en te nestelen. Je kunt een kant-en-klare variant kopen of er zelf een maken van bamboestokjes en holle plantstengels in een houten frame.

Geen zin in een hotel? Zorg dan voor een gezonde bodem. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld bladafval, takjes en compost laten liggen. Schimmels en bacteriën helpen bij de afbraak en voeden de grond. Beter voor de plantjes én beestjes.

Zorg voor een waterbron

Zonder water geen leven. Ook insecten hebben een waterbron nodig, zeker tijdens droge periodes. Veel insecten, zoals bijen en vlinders, drinken nectar uit bloemen, maar hebben ook water nodig om te overleven. Water kan dus een groot effect hebben op het insectenleven in je tuin.

Er zijn genoeg mogelijkheden, ook op een kleine oppervlakte (zoals je balkon). Installeer een vogelbadje of ondiepe vijver bijvoorbeeld. Dit trekt vogels en insecten (zoals libellen en waterkevers) aan.

Samen slimmer met water

We zetten een belangrijke stap richting duurzaam watergebruik met het waterbespaarlabel: een label om bewustwording te vergroten en te inspireren om slimmer met drinkwater om te gaan. Het label wordt toegepast in tips, acties en projecten die bijdragen aan waterbesparing, zowel thuis als op het werk. Met eenvoudige aanpassingen in het dagelijks leven, zoals korter douchen of het gebruik van waterbesparende apparaten, kunnen we samen een groot verschil maken. 

Samen maken we een positief verschil!

Meer tips & inspiratie