Man tekent hartje op raam
Buiten

Lente! Langer licht, fluitende vogels en... vieze ramen!

Nu de zon zich steeds meer laat zien, zie je ineens hoe vies de ruiten zijn. Tijd om de ramen eens goed onder handen te nemen en te genieten van de prachtige lentezon. Lees hoe je dit duurzaam doet! 

Lap je ramen bij bewolkt weer

Wacht met het poetsen van je ramen totdat het bewolkt is. Als de zon op de ramen staat, wordt het glas veel warmer. Daardoor verdampt het water veel sneller en dat zorgt voor lelijke strepen op de ruiten. Dus wees geduldig!

Duurzaam lappen met weinig water

Weg met die chemicaliën! Tip van oma; pel een ui en snijd deze in vieren en doe deze samen met wat water in een emmer. Een ui?! Ja, de sappen van een ui zorgen ervoor dat alle stofjes en vetten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Gebruik een ui-sopje en je ramen zijn streeploos schoon!

B. van Stiphout uit 's-Hertogenbosch

Ook een goeie tip is om regenwater uit je regenton te gebruiken in plaats van kraanwater. In regenwater zit geen kalk. Dus... minder kans op strepen. Heb je geen regenton? Laat eens een emmer bij een flinke regenbui buitenstaan. Heb je geen regenwater bij de hand dan kun je natuurlijk wat kraanwater nemen. Poets je liever met een warm sopje? Warm het water op met de waterkoker in plaats van de warmwaterkraan. Bespaar je meteen wat energie!

Gebruik geen tuinslang, maar een emmer om je ramen buiten af te spoelen. Dat scheelt je veel water!

Lesley uit Vught

Eerst binnen dan buiten

Misschien een inkoppertje maar... Was eerst de ramen aan de binnenkant en daarna aan de buitenkant. Ramen aan de buitenkant zijn namelijk viezer (er zijn uitzonderingen ;-)) waardoor het sopje eerder vervangen moet worden. En als je dan toch buiten staat: het ‘uien’-sopje geef je natuurlijk aan de plantjes. Drogen doe je met een wisser en een droge doek. Laat die zonnestralen maar binnen!
 

Heb je ook een tip en wil je die met anderen delen? Laat het ons weten!

Meer inspiratie & tips