kalkkorrels in hand
Duurzaamheid

Zero waste: onze kalkkorrels met goud bekroond

Bij het ontharden van drinkwater komen kalkkorrels vrij. Van dit restproduct wordt door onze partner AquaMinerals nieuwe, circulaire producten gemaakt. En niet zonder succes, want deze kalkkorrels hebben het Cradle to Cradle-certificaat ‘goud’ behaald.

Het drinkwater in Nederland wordt door de drinkwaterbedrijven centraal onthard. Zachter water heeft namelijk duidelijke voordelen voor de klant én het milieu. Tijdens het onthardingsproces wordt de oplosbaarheid van kalk in water kunstmatig verlaagd en worden tegelijkertijd zandkorrels toegevoegd. Het teveel aan kalk hecht zich aan de zandkorrels, waardoor kalkkorrels of ‘pellets’ ontstaan. De kalkkorrels worden onder andere gebruikt in de kalkindustrie, bij de productie van beton, voor het afsluiten van de bodem van kruipruimten en als inrichtingsmateriaal voor aquaria en terraria.

Alle locaties gecertificeerd

Alle drinkwaterproductielocaties met kalkkorrels zijn gecertificeerd. Dit zijn meer dan 50 locaties van de volgende drinkwaterbedrijven: Brabant Water, De Watergroep, Dunea, Evides, Oasen, PWN, Vitens, Waternet, Waterbedrijf Groningen, WMD en WML. Voor het Cradle to Cradle certificaat zijn onder andere de samenstelling van de kalkkorrels, de recyclebaarheid en sociale duurzame aspecten beoordeeld. Ook werd er per productielocatie gekeken naar het verbruik van energie, water en chemicaliën. 

Het resultaat mag er zijn: de kalkkorrels zijn goud! Het C2C-certificaat werd uitgereikt op 28 september 2021 tijdens het 25-jarig jubileum van AquaMinerals. AquaMinerals heeft het certificeringstraject geleid namens de drinkwaterbedrijven. Zij werden bijgestaan door EPEA Benelux, een geaccrediteerd assessor voor Cradle to Cradle Certified® certificeringen.

Cradle to Cradle

Cradle to Cradle Certified® (C2C) is een wereldwijd erkende maatstaf voor veiligere, duurzamere producten voor de circulaire economie. Fabrikanten en merken over de hele wereld vertrouwen op C2C-certificering als dé standaard voor producten met een positieve impact op mens en planeet. Duurzame koplopers kunnen met trots kiezen voor de circulaire kalk korrels als grondstof in hun product.

Meer inspiratie & tips