Verticaal tuinieren

Heb je beperkte ruimte? Denk dan eens aan verticaal tuinieren. Het kan een geweldige manier zijn om jouw buitenruimte te vergroenen en ruimte te besparen. Je gebruikt dan de hoogte, waardoor er ruimte over blijft om te zitten of te bewegen. Met de juiste planten, potten, grond, water en zonlicht, groeit jouw balkon uit tot een klein paradijs.

Tips voor jouw balkon

  • Kies planten die passen bij jouw balkon: De eerste en belangrijkste stap bij het tuinieren op een balkon is het kiezen van de juiste planten. Houd rekening met zon, wind en ruimte. Sterke keuzes zijn aardbeien, vetplanten, hangvarens, siergrassen, lavendel of klimplanten. Gebruik hierbij klimplanten die verticaal groeien en minder ruimte innemen.
  • Kies de juiste potten: Zorg voor lichte potten die je gemakkelijk kunt verplaatsen.
  • Gebruik de juiste grond: Kies voor hoogwaardige potgrond met veel voedingsstoffen en organisch materiaal. Gebruik liever geen grond uit een andere tuin, dat kan ziektes en onkruid bevatten.
  • Geef een steuntje in de rug met plantenvoeding. Kies een meststof die past bij jouw planten.
  • Zorg voor voldoende zonlicht: De meeste planten hebben minimaal zes uur zonlicht per dag nodig.
  • Zet planten niet te dicht op elkaar: Zo voorkom je dat ze moeten ‘concurreren’ om water en voedingsstoffen.

Regenwater opvangen op het balkon

Ook op een balkon kun je slim omgaan met water. Door regenwater op te vangen, geef je jouw planten op een natuurlijke manier wat ze nodig hebben, zonder extra kraanwater te gebruiken.

Zet bijvoorbeeld schotels of trays onder potten of gebruik plantenbakken met een waterreservoir. Ook een kleine regenton biedt uitkomst. Deze kan je eenvoudig zelf maken. Hergebruik bijvoorbeeld een emmer of vat. Zorg dan wel voor een goed sluitende deksel op je zelfgemaakte regenton. Zo voorkom je dat muggen er hun weg naartoe vinden.

Duurzame planten voor op het balkon

Groen kan mooi én duurzaam zijn. Door bewuste keuzes te maken in je planten, zorg je niet alleen goed voor je balkon, maar ook voor het milieu.

  • Kruiden: Kruiden zoals basilicum, munt, peterselie, rozemarijn en tijm hebben weinig ruimte nodig, groeien snel én zijn vaak sterk. 
  • Eetbare planten: Tomaten, paprika’s, komkommers en aardbeien groeien erg goed op een balkon of terras. Zo oogst je letterlijk de vruchten van je balkon. Goed voor jou en voor het milieu, want vers van je balkon betekent minder verspilling.
  • Vetplanten en cactussen: Deze planten zijn sterk, hebben weinig water nodig en voelen zich thuis in de warme, droge omstandigheden. Ideaal voor een zonnig balkon.
  • Vaste planten: Vaste planten komen elk jaar terug zonder dat je ze opnieuw hoeft te planten. Dat betekent minder werk én minder verspilling. Lavendel, salie of hortensia’s zijn mooie, sterke keuzes die goed bestand zijn tegen ziektes.
  • Inheemse planten: Planten die van nature in onze streek groeien, zijn goed aangepast aan het klimaat. Ze vragen daarom weinig onderhoud. Ze zijn ook belangrijk voor de biodiversiteit. Ze trekken namelijk bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan. Vraag je lokale kweker wat geschikt is voor jouw balkon.

Samen slimmer met water

We zetten een belangrijke stap richting duurzaam watergebruik met het waterbespaarlabel: een label om bewustwording te vergroten en te inspireren om slimmer met drinkwater om te gaan. Het label wordt toegepast in tips, acties en projecten die bijdragen aan waterbesparing, zowel thuis als op het werk. Met eenvoudige aanpassingen in het dagelijks leven, zoals korter douchen of het gebruik van waterbesparende apparaten, kunnen we samen een groot verschil maken. 

Samen maken we een positief verschil!

Meer inspiratie & tips