Poes op balkon
Buiten

Groen geluk op een klein balkon

Genieten van het mooie weer en relaxen op je eigen balkon of terras. Dat is het fijnst in een groene omgeving. Of je nu een beginner of een ervaren tuinier bent; maak van jouw balkon een groene oase. Je eigen balkonparadijs.

Verticaal tuinieren op een balkon kan een geweldige manier zijn om jouw buitenruimte te vergroenen en ruimte te besparen. Met de juiste planten, potten, grond, water en zonlicht, kun je met succes jouw eigen tuin op jouw balkon laten groeien! Horizontaal genieten ;-) 

Tips voor jouw balkon

Bespaar ruimte en hang plantenbakken over de reling. Werk in de hoogte door planten aan de muur te bevestigen; denk aan pallets, oude schoenenzakken of een trap. Hang potten aan het plafond, of plaats een ondiepe kast met wat potjes erin. 

  • Kies de de juiste planten: de eerste en belangrijkste stap bij het tuinieren op een balkon. Houd rekening met de zon, de wind en de grootte van jouw balkon of terras. Enkele goede opties zijn aardbeien, vetplanten, hangende varens, siergrassen en lavendel. Gebruik klimplanten die verticaal groeien en minder ruimte innemen.
  • Kies de juiste containers/potten: zorg ervoor dat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen. 
  • Gebruik de juiste grond: hoogwaardige potgrond met veel voedingsstoffen en organisch materiaal. Gebruik liever geen grond uit een andere tuin; dit kan ziektekiemen en onkruidzaden bevatten.
  • Voeg meststoffen toe: zorg voor een extra powerboost met een meststof die geschikt is voor jouw planten.  
  • Zorg voor voldoende zonlicht: de meeste planten hebben minimaal zes uur zonlicht per dag nodig om te groeien en te bloeien. 
  • Plaats planten op de juiste manier: geef ze de ruimte! Plaats ze niet te dicht bij elkaar; anders vechten ze om water en voedingsstoffen.

Water opvangen op een balkon

Door regenwater op te vangen voorzie je jouw dorstige planten makkelijk en slim van het nodige vocht. Denk aan schotels en trays onder de potten of aan plantenbakken met een waterreservoir. Regentonnen zijn er tegenwoordig in alle vormen, formaten en materialen. Dus ook in kleine buitenruimte bruikbaar. En natuurlijk kun je zelf ook een opvangsysteem maken: hergebruik emmers, vaten of tonnen om water op te vangen. Zorg wel voor een goede deksel! Want anders nodig je de muggen uit. 

kruiden in plantenbak op balkon

Duurzame planten op een balkon

Kies voor duurzame planten op jouw balkon of terras. Hiermee zorg je niet alleen voor een mooie groene omgeving, maar draag je ook bij aan een beter milieu. 

Kruiden

Kruiden zijn ideaal voor een balkon omdat ze niet veel ruimte nodig hebben en vaak snel groeien. Bijvoorbeeld basilicum, munt, peterselie, rozemarijn, en tijm. Kruiden zijn vaak bestand tegen ziektes en plagen.

Eetbare planten

Oogst je eigen groenten en fruit! Planten zoals tomaten, paprika's, komkommers, en aardbeien groeien erg goed op een balkon of terras. En het is niet alleen erg smakelijk maar ook nog eens duurzaam omdat je hiermee voedselverspilling vermindert.

Vetplanten en cactussen

Vetplanten en cactussen zijn duurzame planten die weinig water nodig hebben en goed groeien in warme, droge omstandigheden. Ze zijn daarom ideaal voor balkons die veel zon krijgen.

Vaste planten

Vaste planten zijn een duurzame keuze omdat ze elk jaar terugkomen zonder dat je ze opnieuw hoeft te planten. Ze zijn ook vaak goed bestand tegen ziektes en plagen. Denk aan lavendel, salie, en hortensia's.

Inheemse planten

Inheemse planten zijn planten die van nature in jouw omgeving groeien. Ze zijn goed aangepast aan de lokale omstandigheden en hebben daarom minder onderhoud nodig. Ze zijn ook belangrijk voor de biodiversiteit omdat ze bijen, vlinders, en andere insecten aantrekken. Vraag ernaar bij jouw lokale kwekerij. 

Meer inspiratie & tips