Kruimelpad
Kalk in ons drinkwater
Bij Brabant Water zorgen we voor drinkwater van hoge kwaliteit. Voor het maken van drinkwater gebruiken wij grondwater. Dat is regenwater dat door de aarde gefilterd is. In dit kalkvrije regenwater lost onderweg naar de grond wel wat kalk op. Grondwater dat wij oppompen, bevat daardoor van nature kalk.
Waarom niet al het kalk verwijderd wordt
Kalk is een essentieel mineraal dat van nature in drinkwater voorkomt. Het is niet schadelijk voor uw gezondheid. Sterker nog: het is zelfs belangrijk (én wettelijk verplicht) dat een minimale hoeveelheid kalk en magnesium in het kraanwater voorkomt. Dat heeft uw lichaam nodig.
Andere redenen waarom niet al het kalk verwijderd wordt:
Waarom we ons water ontharden
Hoewel kalk niet schadelijk is, is te veel kalk in drinkwater niet prettig. Het kan zorgen voor kalkaanslag op apparaten (zoals uw wasmachine, vaatwasser, waterkoker en koffiezetapparaat), sanitair en servies. Daarom onthardt Brabant Water het water waar nodig. Ontharden is het verwijderen van kalk uit het water.
Hard water
In sommige gebieden bevat het grondwater van nature meer kalk. Dit noemen we hard water. De hardheid wordt in Nederland uitgedrukt in Duitse graden hardheid (°dH). In Noord-Brabant varieert de waterhardheid tussen de 4,8 °dH en 16,7 °dH. Dankzij onthardingsinstallaties zorgen we ervoor dat het water overal in Brabant sinds 2017 zachter is dan 11,2 °dH. In zeer uitzonderlijke situaties zijn er uitschieters mogelijk.
Voordelen van zachter water
Zachter water heeft een aantal voordelen ten opzichte van harder water.
Hergebruik van verwijderd kalk
De kalk die Brabant Water tijdens het ontharden uit het water haalt, krijgt een tweede leven. Het wordt gebruikt voor meerdere doeleinden, zoals:
Voor Brabant Water is duurzaamheid vanzelfsprekend. We streven ernaar om alle reststoffen een nuttige bestemming te geven.