groente wassen onder de kraan
Binnen

Water besparen in de keuken doe je zo!

De keuken. Je staat er dagelijks. En je draait elke dag meerdere keren de kraan open. Om je handen te wassen, je groenten schoon te maken en nog veel meer. Lees hoe je waterverspilling in de keuken voorkomt.

Tijdens het kokkerellen sta je hier misschien niet bij stil, maar je verspilt snel water. Onbewust gaan er liters water door je afvoerputje. Onnodig! Met een paar kijkje-in-de-keuken-tips leren wij jou hoe je gemakkelijk water bespaart in de keuken.

Gebruik geen onnodige hoeveelheden water

Veel mensen koken hun groenten, pasta, aardappelen, rijst, of ander voedsel in een te grote pan, en vullen de pan dan helemaal tot de rand met water. Dit water gooi je na het koken vaak weg. Dat is hartstikke zonde! Per pan gebruik je ongeveer een liter meer water dan nodig. Bespaar dus water door een kleinere pan te pakken, óf door de pan niet tot de nok toe te vullen!

Gebruik een vaatwasser

Je zou het misschien niet verwachten, maar afwassen met de hand is een stuk minder duurzaam dan een vaatwasser het werk laten doen. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik dus lekker de vaatwasser! Zet de vaatwasser wel pas aan als deze helemaal vol is. En gebruik een zuinige vaatwasser met een eco-programma met een lagere temperatuur. Zo bespaar je nog meer water (én energie)!

Gooi kookvocht niet weg

Heb je net pasta, aardappelen, groenten, rijst of iets anders gekookt in een pan met water? Gooi dit kookvocht dan niet weg! Dit water kun je namelijk nog prima gebruiken om je planten water te geven. Of nog leuker: gebruik het water als basis voor een soep of een lekkere (pasta)saus. Zo heb je snel een liter water per kookbeurt bespaard/hergebruikt.

Vang kraanwater op

Wanneer je fruit of groenten afspoelt, loopt er veel relatief schoon water door het putje. Niet nodig natuurlijk… Vang dit water op met een teiltje en hergebruik het! Met dit water kun je namelijk nog genoeg doen. Denk aan je plantjes water geven, een pan alvast vullen om later te gebruiken voor het koken, een sopje maken voor het poetsen, of je huisdieren water geven.

Afwassen met de hand is minder duurzaam dan een vaatwasser het werk laten doen. Gebruik dus de vaatwasser!

Check je keukenkraan!

Met een druppelende kraan kun je jaarlijks honderden liters water verspillen! Ga eens na of jouw keukenkraan druppelt of lekt. En bespaar water door je lekkende kraan meteen te (laten) repareren! Dit geldt natuurlijk ook voor de overige kranen in huis. Maak er een leuke speurtocht van door je huis: zoek de lekkende kraan! ;-) Zorg voor een waterbesparende kraan: zo bespaar je ongeveer 40% water ten opzichte van een normale kraan!

Spoel de vaat niet vooraf af

Veel mensen spoelen hun vaat voorafgaand aan de vaatwasser al af. Dit is helemaal niet nodig. Moderne vaatwassers zijn krachtig genoeg om alle voedselresten te verwijderen. Bespaar dus water door je vaatwasser volledig het werk te laten doen voor jou! Scheelt jou ook weer tijd. Extra voordeel!

Drink kraanwater!

Wist je dat er zeven liter water nodig is om één liter mineraalwater te produceren? Bespaar dus indirect water door kraanwater te drinken in plaats van flessen te kopen! Zo draag je ook je steentje bij aan het milieu! Het scheelt namelijk water én CO2-uitstoot! En water uit de kraan is stukken goedkoper.

Meer inspiratie & tips