
Kruimelpad
Waterbespaartips van A tot Z
Water besparen kan op heel veel manieren. De ene manier is makkelijker dan de andere. We geven je daarom 26 tips voor waterbesparing: voor elke letter van het alfabet één. Van A(fwassen) tot Z(wembad)! Samen maken we het verschil, druppel voor druppel!
A staat voor… Afwassen!
Heb je geen vaatwasser? Vul dan een teiltje of laat het water in de gootsteen lopen met een stop. Dit scheelt veel water ten opzichte van afwassen met een open kraan.
B staat voor… Bad!
We snappen helemaal dat het heerlijk is om in een warm bad te liggen. Maar wist je dat je daarmee al gauw 142 liter water gebruikt? Door wat vaker te kiezen voor een douche kun je al flink besparen. Tijdens het douchen gebruik je veel minder water: zo'n 61 liter per keer.
C staat voor… Carwash!
Is je auto toe aan een stevige wasbeurt? Ga dan naar een autowasstraat. Dat scheelt namelijk veel minder water in vergelijking met zelf wassen. Wil je toch liever zelf aan de slag? Gebruik dan regenwater voor een milieuvriendelijke wasbeurt!
D staat voor… Douche!
We douchen gemiddeld 8 minuten, best lang hè? Probeer eens in 5 minuten te douchen. Zet een timer en kijk hoe ver je komt. Zo bespaar je al bijna de helft van het water! Een kleine aanpassing met een grote impact.
E staat voor… Eco-stand!
Heb je een wasmachine of vaatwasser met eco-stand? Gebruik die vooral! Deze zuinige stand bespaart niet alleen water, maar ook energie. Dat is slim én goed voor het milieu.
F staat voor… Fruit en groente afspoelen!
Spoel jij je fruit en groente af onder de kraan? Vang dan dit water op (bijvoorbeeld in een teiltje), want het is nog schoon genoeg. Geef er daarna je planten water mee. Zo maak je er dubbel gebruik van!
G staat voor… Grijs water!
Grijs water is afvalwater dat niet uit het toilet komt, zoals water uit je gootsteen, wasbak of douche. Dit water kan je makkelijk hergebruiken. Geef er bijvoorbeeld je planten water mee.
H staat voor… Hergebruiken!
Van kookvocht tot regenwater: je kunt water op zoveel manier hergebruiken. Wist je dat je het kookvocht van pasta bijvoorbeeld kunt gebruiken om een heerlijke saus of bouillon mee te maken?
I staat voor… Inspecteren!
Een druppelende kraan kan ongemerkt liters water verspillen. Controleer daarom regelmatig je leidingen en kranen. Zo voorkom je verspilling én hoge kosten.
J staat voor… Juiste plek!
Zet planten op de juiste plek in je tuin. Planten die goed tegen droogte kunnen, voelen zich fijn in de zon. Dorstige planten houden juist van de schaduw. Zo blijven ze gezond én bespaar je water!
K staat voor… Kleine spoelknop!
Door de kleine knop van je toilet te gebruiken, bespaar je maar liefst 50% water per spoelbeurt. Om het jezelf gemakkelijk te maken, kun je onze (gratis!) toiletstickers aanvragen!
Gratis toiletstickers aanvragen
L staat voor… Laten liggen die bladeren!
Laat bladeren in je tuin gewoon liggen. Dit helpt om de bodem vruchtbaar te maken en om beter water vast te houden.
M staat voor… Maak je eigen regenton!
Een regenton kan best prijzig zijn, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Met een beetje creativiteit maak je er eenvoudig zelf een, goedkoop én handig!
N staat voor… Nieuwe wasmachine nodig?
Nieuwe wasmachine nodig? Overweeg een energiezuinig model. Moderne machines gebruiken vaak maar 49 liter per wasbeurt. Een makkelijke manier om water te besparen!
O staat voor… Opvangen van regenwater!
Regenwater kan je op allerlei manier opvangen, zelfs zonder regenton. Zet een emmer, gieter of bak buiten als het regent. Hiermee kun je later je planten water geven of je auto wassen.
P staat voor… Planten water geven!
Geef je planten niet elke dag water, dat is meestal niet nodig. Door planten minder vaak water te geven, worden hun wortels sterker. Dat maakt ze weerbaarder tegen droogte!
Q staat voor… Quiz!
Hoe goed ben jij in water besparen? Doe onze quiz en ontdek waar je nog kunt verbeteren.
R staat voor… Reflectie!
Sta eens stil bij je eigen watergebruik. Misschien kun je meer (regen)water hergebruiken of korter douchen. Of douchen in plaats van in bad te gaan? Kleine stappen maken een groot verschil.
S staat voor… Spoel je vaat niet voor!
Het is niet nodig om je vuile vaat af te spoelen voor het in de vaatwasser gaat. Moderne vaatwassers zijn krachtig genoeg. Laat de vaatwasser daarom het werk voor je doen.
T staat voor… Tegelwippen!
Vervang tegels in je tuin door groen. Dit vermindert wateroverlast en zorgt dat regenwater beter in de grond trekt. En heb je (klein)kinderen? Een groene tuin is natuurlijk een feest om in te spelen!
U staat voor… Uiensopje!
Niet echt een waterbespaartip, maar wel een leuke tip met water! ;-) Gebruik water met een ui in vier parten om je ramen te wassen. Een natuurlijke oplossing zonder chemische middelen. Je ramen worden streeploos én stralend schoon!
V staat voor… Vasthouden van water!
Niet alleen tegelwippen helpt bij het vasthouden van water in de grond. Bodembedekkers en droogtebestendige planten helpen ook. Zo maak je je tuin nog duurzamer!
Al onze tips over het vasthouden van water
W staat voor… Waterbesparende douchekop!
Met een waterbesparende douchekop gebruik je minder water, zonder in te leveren op comfort. Een kleine investering die direct resultaat oplevert.
Meer lezen over een waterbesparende douchekop
X staat voor… Xeriscaping!
Xeriscaping is een vorm van landschaps- of tuinontwerp die gericht is op minimaal watergebruik. Het woord “xeriscaping” is afgeleid van het Griekse woord “xeros”, wat “droog” betekent. Bij xeriscaping gebruik je droogtebestendige planten. Zo creëer je een prachtige tuin die nauwelijks water nodig heeft.
Y staat voor… Yoga!
Of andere sporten natuurlijk. Heb je na het sporten nog wat water over in je bidon of drinkfles? Gebruik het om je planten water te geven of je koffiezetapparaat te vullen. Elk beetje helpt!
Z staat voor… Zwembad!
Zet jij in de zomer weleens een zwembad(je) op in de tuin? We geven je graag een aantal waterbespaartips voor jouw zwembad:
Heb jij nog meer tips?
Stuur dan jouw tip in via ons formulier. Wie weet staat jouw tip binnenkort wel op onze website.
Samen slimmer met water
We zetten een belangrijke stap richting duurzaam watergebruik met het waterbespaarlabel: een label om bewustwording te vergroten en te inspireren om slimmer met drinkwater om te gaan. Het label wordt toegepast in tips, acties en projecten die bijdragen aan waterbesparing, zowel thuis als op het werk. Met eenvoudige aanpassingen in het dagelijks leven, zoals korter douchen of het gebruik van waterbesparende apparaten, kunnen we samen een groot verschil maken.
Samen maken we een positief verschil!
