Slim omgaan met water


Waarom slimmer omgaan met water?
 
Wij vinden dat iedereen in Brabant moet kunnen genieten van het beste kraanwater uit de natuur.  Dan kunnen we onder andere voor zorgen door slimmer om te gaan met water. Minder drinkwatergebruik is altijd beter.
 
Drinkwater: een waardevol product

Hoewel de drinkwatervoorziening in Nederland erg goed geregeld is en iedereen kan vertrouwen op veilig en gezond drinkwater uit de kraan, is kraanwater niet zo vanzelfsprekend als we denken. 

In Brabant wordt het drinkwater gemaakt van grondwater. Iedere druppel die uit uw kraan komt heeft een lange weg afgelegd. Ooit -soms wel duizenden jaren geleden- gevallen als regendruppel en diep weggezakt in de bodem tussen zand-, leem- en kleilagen. Goed beschermd door de natuur. Dit grondwater is al zó goed van kwaliteit, dat het al drinkbaar is.
 


Deze druppel legt de weg af van natuurbron, naar ons waterproductiebedrijf en via 18.000 kilometer waterleiding naar uw kraan bij u thuis of op het werk. U beseft: water is een waardevol product. En het is belangrijk dat we hier samen bewust mee omgaan. Zo kunnen we nu en in de toekomst blijvend genieten van dit mooie streekproduct.
Slim omgaan met water helpt om de natuur te beschermen én bespaart energie.

En wat kunt u doen?
U kunt zelf dus ook helpen. Door niet teveel te gebruiken, of door water - waar mogelijk - te hergebruiken. De kraan dichtdraaien in plaats van laten lopen. Uw zwembadje legen over de planten in plaats van in de goot. Of door koud water in plaats van warm water te gebruiken. Om zo water en daarmee energie te besparen. 

Ga thuis slimmer om met water en voorkom waterverspilling

  • Door de tijd onder de douche te verkorten met 4 minuten, bespaart u ongeveer 32 liter warm water per douchebeurt. Jaarlijks kunt u zo gemakkelijk bijna 12.000 liter warm water besparen. Bijkomend voordeel: U bespaart ook op energie omdat u minder warmte gebruikt. Grote winst dus. Om u hiermee te helpen kunt u gratis de douchecoach bestellen. Zo kunt u zelf bijhouden hoelang u doucht.

  • Een douchebeurt verbruikt meestal minder water dan wanneer u een bad neemt. Maar een bad half vullen, of meerdere kinderen tegelijk in bad is ook slim omgaan met water.

  • Er zijn veel waterbesparende artikelen op de markt die ook helpen minder water te verbruiken. Waterbesparende douchekoppen, mengkranen en doorstroombegrenzers bijvoorbeeld.  

Nog veel meer tips voor thuis en tips voor bedrijven.

Pagina overzicht

Brabant Water