Slimmer omgaan met water


Slimmer omgaan met drinkwater is goed voor het milieu én voor uw portemonnee. Kunt u zelf makkelijk iets doen? Zeker weten! Als eerste 100% klimaatneutrale drinkwaterbedrijf hebben wij een aantal praktische tips voor u waarmee u zult merken hoe makkelijk het is. Slimmer omgaan met water doet u werkelijk in een handomdraai.

Ga slimmer om met water en voorkom waterverspilling

  • Door de tijd onder de douche te verkorten met 4 minuten, bespaart u ongeveer 32 liter warm water per douchebeurt. Jaarlijks kunt u zo gemakkelijk bijna 12.000 liter warm water besparen. Bijkomend voordeel: U bespaart ook op energie omdat u minder warmte gebruikt. Grote winst dus. Om u hiermee te helpen kunt u gratis de douchecoach bestellen. Zo kunt u zelf bijhouden hoelang u doucht.

  • Een douchebeurt verbruikt meestal minder water dan wanneer u een bad neemt. Maar een bad half vullen, of meerdere kinderen tegelijk in bad is ook slim omgaan met water.

  • Er zijn veel waterbesparende artikelen op de markt die ook helpen minder water te verbruiken. Waterbesparende douchekoppen, mengkranen en doorstroombegrenzers bijvoorbeeld. 

  • Ruim een kwart van ons waterverbruik spoelt letterlijk door de wc. Een waterbesparende knop geeft een grote besparing.

  • In de tuin kunt u een regenton gebruiken om uw tuin te sproeien. U vangt het regenwater op en gebruikt dit water in plaats van drinkwater.

  • Een lekkende kraan kan op jaarbasis zo'n tweeduizend liter water verspillen. Even (laten) repareren dus!

  • Vaatwassers of wasmachines met halve inhoud laten draaien, kost ook veel onnodig water. Een afwas met de hand in een teiltje kost minder water dan een hele vaatwasser laten draaien voor een paar bordjes of kopjes. De hele vaat afspoelen en afwassen onder een stromende kraan is weer veel minder zuinig dan een volle vaatwasser laten draaien.

  • Laat u de kraan lopen tijdens tandenpoetsen of scheren? Draai hem in het vervolg alleen open als u water nodig heeft en daarna gelijk weer dicht. Kleine moeite, groot effect!

  • Was de auto in de wasstraat. Daar wordt het water en het afval gescheiden, zodat het niet in het grondwater terecht kan komen. Vaak hergebruiken autowasstraten het water.  

 
Waarom slimmer omgaan met water?

Wij vinden dat iedereen in Brabant moet kunnen genieten van het beste kraanwater. Nu én in de toekomst. Daar kunnen we onder andere voor zorgen door slimmer om te gaan met water. Niet dat het water opraakt, maar omdat we water en daarmee energie kunnen besparen. En dat is goed voor het milieu.

En u kunt daarbij helpen. Door niet teveel te gebruiken, of door water - waar mogelijk - te hergebruiken. De kraan dichtdraaien in plaats van laten lopen. Uw zwembadje legen over de planten in plaats van in de goot. Of door koud water in plaats van warm water te gebruiken. Om zo water en daarmee energie te besparen.

Pagina overzicht

Brabant Water