Brabant Water zorgt dat er altijd betrouwbaar drinkwater uit de kraan komt. Toch is het verstandig om in sommige gevallen uw kranen en waterleidingen door te spoelen. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij het water voor langere periode stilstaat.

Nieuwbouwwoning

Gaat u verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Spoel dan de kranen die u gebruikt bij het bereiden van voedsel of om uit te drinken goed door. Ons advies is om drie maanden lang dagelijks uw kranen twee minuten door te spoelen.

Door te spoelen verwijdert u eventueel stilstaand water, soldeervet of metaalresten van het solderen uit de leidingen. Deze zijn niet gevaarlijk voor uw gezondheid, maar kunnen de waterkwaliteit wel negatief beïnvloeden en op termijn een voedingsbodem vormen voor bacteriën, zoals legionella.

Hebt u zich nog niet aangemeld voor uw nieuwe woning? Via Mijn Brabant Water meldt u zich eenvoudig aan. Bent u een nieuwe klant? Maak dan gebruik van ons aanmeldformulier. 

Nieuwe kraan? 

Hebt u een nieuwe kraan gemonteerd? Spoel dan de nieuwe kraan en leiding 3 maanden lang 10 seconden door voor u water tapt om te drinken of voedsel te bereiden.

Net terug van vakantie?

Tijdens vakanties staat het water in uw leidingen in huis soms wekenlang stil. Hierdoor is het water niet meer vers. Ook kunnen leidingen en kranen in huis metalen afgeven aan langdurig stilstaand water. Deze vormen geen risico voor de gezondheid, maar kunnen de smaak en geur van het water wel negatief beïnvloeden.

Ons advies:

  • Spoel bij thuiskomst alle kranen en waterleidingen 1 minuut door met warm en koud water.
  • Begin met het doorspoelen van het toilet.
  • Spoel daarna de kraan door die het dichtste bij de watermeter zit.
  • Vergeet niet de buitenkraan en tuinslang.
  • Denk ook aan de badkraan, wastafel en douchekop.
  • Brandslanghaspels kunt u overslaan. Deze zijn beveiligd of gekoppeld aan een leiding waarin water doorstroomt naar een kraan verderop.  

U hoeft het water dat u laat doorstromen natuurlijk niet weg te gooien. Ga hier slim mee om. Vang het op in een emmer of gieter. U kunt het water namelijk prima gebruiken voor de planten of de schoonmaak.

Voorkom inademen waterdamp

Als de temperatuur in huis oploopt tot boven de 25 graden en het water langere tijd stilstaat, kan de legionellabacterie ontstaan. Het drinken van water met de legionellabacterie is niet gevaarlijk, maar het inademen van waterdamp – via de douche bijvoorbeeld -  kan de veteranenziekte veroorzaken. Voorkom daarom dat het water vernevelt tijdens het doorspoelen. Leg bij het doorspoelen de douchekop in een emmer met een dweil erover of houd hem onder water. 

Geheugensteuntje

Zet voor u op vakantie gaat een herinneringsmelding in op uw smartphone. U kunt ook ons geheugensteuntje uitprinten en bij de kraan zetten.

Download hier ons geheugensteuntje (pdf, 168,38 kB)

Privacybeleid

Voor het bekijken van video's dient u marketing-cookies te accepteren.

Ook interessant