Er op uit voor een wandeling met de allerkleinste of met juist de wat grotere kinderen? Met uw partner? Alleen? Met de hond? Het kan allemaal. Onze opengestelde waterwingebieden lenen zich uitstekend voor een heerlijke wandeling door de Brabantse natuur. Speciaal voor u hebben we samen met lokale partijen verschillende wandelroutes uitgezet die u meenemen door onze prachtige, afwisselende natuurgebieden met onder andere bos, heide, slootjes en zandverstuiving. 

Wandelgids

Tijdens uw wandeling loopt u door bijzondere flora en fauna, maar ook onder uw voeten gebeurt er iets bijzonders. U loopt letterlijk over de natuurlijke bronnen van Brabant Water. Van het grondwater dat hier diep in de bodem zit, maken we ons betrouwbare, gezonde en lekkere drinkwater. Op sommige plekken is het Brabantse grondwater meer dan 10.000 jaar oud en helemaal vrij van menselijke invloeden. 
Er gelden in deze gebieden strenge regels om de natuur te beschermen. Daar leest u over in de wandelgids. Ook vindt u vier wandelingen door het waterwingebied van Brabant Water en als bonus nog 5 wandelingen door het Brabants landschap.

Privacybeleid

Voor het bekijken onze ISSUU bladen dient u marketing-cookies te accepteren.

Wilt u een gedrukt exemplaar van onze wandelgids ontvangen? Vraag deze gerust aan.

Wandelgids aanvragen

Wandelroutes

Bekijk de individuele routes, praktische informatie en downloads zoals wandelingen met instructies (pdf).

Wandelroute 1: De Nulandse heide (1)

Wandelroute 2: De Nulandse heide (2)

Wandelroute 3: De Groote Heide, Heide en Vennen

Wandelroute 4: De Groote Heide, Groot Huisven

Wandeltips

Goed voorbereid wandelen is het halve werk! Om u op weg te helpen, hebben we enkele tips op een rijtje gezet.

Tip 1: Neem een camera mee

Voor welke wandeling u ook kiest: u ziet gegarandeerd veel mooie dingen. Dingen die de moeite waard zijn om op de gevoelige plaat vast te leggen. Prachtige natuur, unieke diersoorten. Hebt u mooie foto’s gemaakt tijdens een wandeling door een van onze waterwingebieden? Deel ze met ons op sociale media met de hashtag #BrabantWaterNatuur.

Tip 2: Drink voldoende water

Voldoende water drinken is altijd belangrijk, maar zeker wanneer u gaat wandelen. Neem een herbruikbare fles gevuld met kraanwater mee. Goed voor uzelf én voor de natuur. Of check voor uw vertrek of er in de buurt een watertappunt is om de fles weer bij te vullen.

Tip 3: Waterrijk gebied? Winterlaarzen aan of muggenspray mee

Wandelt u door waterrijk gebied? Of door gebied dat grote delen van het jaar erg nat is? Neem dan in de zomer muggenspray mee en doe in de winter laarzen aan (of waterdichte schoenen). Voor kinderen is er natuurlijk niks leukers dan lopen en stampen door water.

Tip 4: Een goede uitrusting

Een goede uitrusting draagt bij aan een prettige wandeling. Denk aan sportieve schoenen of stevige wandelschoenen. Maar ook aan comfortabele kleding en een rugzak waar uw spullen zoals uw camera, water en tussendoortje in kunt opbergen.

Tip 5: Zorg voor een opgeladen telefoon, neem een powerbank mee

U kunt uw telefoon gebruiken om te navigeren, een van onze audiobestanden te luisteren of te fotograferen. Maar u kunt hem ook gebruiken om hulp te vragen in geval van nood. Een telefoon is dus onmisbaar tijdens een wandeling. Zorg dat u hem op kunt laden wanneer dat nodig is. Neem dus ook een opgeladen powerbank mee.

Natuurbeelden waterwingebieden