Bruin water wordt meestal veroorzaakt door geplande onderhouds-werkzaamheden in de buurt of door een piek in het waterverbruik, bijvoorbeeld bij warm weer. Een breuk in de waterleiding of andere storing kan ook bruin of troebel water veroorzaken. 

Wat kunt u doen? 

Wij adviseren u bij bruin water uw kranen in huis even dicht te houden. Na een half uur komt er bijna geen bruin gekleurd water meer uit de leidingen. Het is het beste om de kranen in uw huis dan pas open te draaien. Laat het water doorlopen tot het weer helder is. Dit duurt meestal niet lang. U kunt het beste beginnen met de kraan die het dichtst bij de watermeter is.

Bruin water gedronken?

Bruin water voldoet niet aan de hoge eisen die Brabant Water stelt aan de kwaliteit van haar drinkwater. Daarom adviseren wij u het water even niet te gebruiken voor consumptie. Hebt u het water toch gedronken? Maakt u zich dan geen zorgen. Het kan geen kwaad voor de gezondheid.

Bruin water en de was

Wij adviseren u uw wasmachine niet aan te zetten als er bruin water uit de kraan komt. Wacht u even tot het water weer helder is. Hebt u al een was aangezet? Dan adviseren wij u om het wasgoed nog een keer te wassen als er geen bruin water meer uit de kraan komt. Houd de was tussen de twee wasbeurten goed nat.

Veelgestelde vragen over hitte en watergebruik

Hoe kan het dat er bruin water uit de kraan komt en kun je het drinken?

Bruin water wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van het grondwater tot kraanwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden merk je daar niets van. Bij een hogere stroomsnelheid laten deze ijzer en mangaandeeltjes los en kan er bruin water ontstaan. Bruin water ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor de gezondheid

 

Waarom komt er minder water uit mijn kraan als veel mensen tegelijk water gebruiken?

Als in Brabant extreem veel water gebruikt wordt op hetzelfde moment, kan het zijn dat er minder water, en/of bruin water uit de kraan komt.  Er is dan sprake van minder waterdruk. Door de extreme vraag naar water, neemt de snelheid van het water door waterleidingen toe. Om water met voldoende druk te houden, werken de pompen binnen het waterleidingnet extra hard, maar bij extreme vraag is dit niet meer haalbaar. Hierdoor neemt de druk in de leidingen af en merk je dat aan de druk van water uit de kraan.

Met name in de avond tussen 18.00 uur en 22.00 is de vraag naar water nu het grootst doordat veel Brabanders tegelijk douchen, de tuin sproeien, (af)wassen en zwembadjes vullen. Dit zijn de zogenaamde piekuren. Ook in de ochtend tussen 6 en 9 uur zien we een piek. 

Wat betekenen piekuren? En waarom kan ik dan beter minder water gebruiken?

Piekuren zijn de uren op de dag waarop heel mensen tegelijk heel veel water gebruiken. Het is de spits in het waternet.

  • In de ochtend tussen 06.00 uur en 09.00 uur gebruiken veel mensen tegelijk water met bijvoorbeeld douchen.
  • En  in de avond tussen 18.00 uur en 22.00 uur  met de tuin sproeien, douchen en (af)wassen. 

Tijdens de warmere dagen worden er ook meer zwembadjes gevuld.

De capaciteit van ons waterleidingsysteem kan deze extreme watervraag niet altijd goed aan. De leidingen zijn niet van elastiek. Door het watergebruik dat niet per se nodig is, uit te stellen buiten de piekuren of een keer over te slaan, helpt u ook mee om genoeg water te krijgen tijdens piekmomenten.
Gelukkig komt deze situatie niet vaak voor maar als het lang droog en heet is, kan dit soms gebeuren.

Ik merk niks van minder water uit de kraan. Waarom roepen jullie mij op om minder water te gebruiken tijdens piekuren?

We roepen uw hulp in op moment dat we de watervraag extreem zien stijgen. Hierdoor kunnen we voorkomen dat er problemen ontstaan. Bovendien heeft niet iedereen evenveel last van minder waterdruk. Als u meer aan het begin van een leiding zit, waar drinkwater via een grote leiding een gebied binnenkomt, hebt u minder last van de lagere waterdruk dan iemand die aan het einde van een waterleiding zit. Door allemaal een beetje minder te gebruiken, helpt u dus ook het gezin en/of bedrijf verderop.