Bruin water wordt meestal veroorzaakt door geplande onderhouds-werkzaamheden in de buurt of door een piek in het waterverbruik, bijvoorbeeld bij warm weer. Een breuk in de waterleiding of andere storing kan ook bruin of troebel water veroorzaken. 

Wat kunt u doen? 

Wij adviseren u bij bruin water uw kranen in huis even dicht te houden. Na een half uur komt er bijna geen bruin gekleurd water meer uit de leidingen. Het is het beste om de kranen in uw huis dan pas open te draaien. Laat het water doorlopen tot het weer helder is. Dit duurt meestal niet lang. U kunt het beste beginnen met de kraan die het dichtst bij de watermeter is.

Bruin water gedronken?

Bruin water voldoet niet aan de hoge eisen die Brabant Water stelt aan de kwaliteit van haar drinkwater. Daarom adviseren wij u het water even niet te gebruiken voor consumptie. Hebt u het water toch gedronken? Maakt u zich dan geen zorgen. Het kan geen kwaad voor de gezondheid.

Bruin water en de was

Wij adviseren u uw wasmachine niet aan te zetten als er bruin water uit de kraan komt. Wacht u even tot het water weer helder is. Hebt u al een was aangezet? Dan adviseren wij u om het wasgoed nog een keer te wassen als er geen bruin water meer uit de kraan komt. Houd de was tussen de twee wasbeurten goed nat.