Bruin water wordt meestal veroorzaakt door geplande onderhoudswerkzaamheden in de buurt of door een piek in het waterverbruik, bijvoorbeeld bij warm weer. Een breuk in de waterleiding of andere storing kan ook bruin of troebel water veroorzaken. 

Wat is bruin water? 

Deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater veroorzaken bruin water. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van het grondwater tot kraanwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden merkt u daar niets van. Maar bij bijvoorbeeld een hogere stroomsnelheid laten deze ijzer- en mangaandeeltjes los en kan er bruin water ontstaan. 

Hoe ontstaat bruin water?

Bruin water kan ontstaan wanneer de snelheid of de richting van het stromende water verandert in de waterleiding. Dit zorgt er voor dat het afgezette ijzer en mangaan loskomt en hierdoor kan het water bruin kleuren. Bruin water kan dus ontstaan door: onderhoudswerkzaamheden, grote lekkages of pieken in het waterverbruik. Bijvoorbeeld wanneer de brandweer veel bluswater in uw buurt gebruikt of in de zomer, tijdens de piekuren.

Dit kunt u doen: 

  • Houd uw kranen in huis even dicht. Na een half uur komt er bijna geen bruin gekleurd water meer uit de leidingen.
  • Wacht even met het drinken van en het bereiden van eten met drinkwater als dit er bruin uitziet. Draai als eerste de kraan open die het dichtste bij de watermeter is. Laat het water doorlopen tot het weer helemaal helder is. Dit duurt meestal niet lang. Spoel daarna andere kranen door tot u weer helder water ziet. 
  • Zet uw wasmachine niet aan, maar wacht even tot het water weer helder is. Hebt u al een was aangezet? Was het wasgoed dan nog een keer zodra er geen bruin water meer uit de kraan komt. Houd de was tussen de twee wasbeurten goed nat.

Kijk op waterstoring.nl voor een actueel overzicht van storingen en werkzaamheden.

Overzicht storingen en werkzaamheden

Staat de storing in uw woonplaats niet hierbij? Bel dan ons storingsnummer 073 683 80 00  (keuze 1). Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.