Kruimelpad
Kookadvies kraanwater
Brabant Water zorgt voor schoon en veilig kraanwater. Toch kan het door een storing, lekkage of geplande werkzaamheden gebeuren dat uw kraanwater niet schoon genoeg is. U kunt het water uit de kraan dan niet direct drinken. Wij geven dan een kookadvies af. U ontvangt hiervoor een rode of oranje kaart in de brievenbus. Bij calamiteiten informeren wij u mogelijk op een andere wijze. Houd dan onze website in de gaten.
Wat wel/niet doen bij een kookadvies?
Wat is een kookadvies?
Dat is ons advies om uw kraanwater drie minuten te koken voordat u het gebruikt. Dit geldt voor het maken van koffie, thee, limonade, flesvoeding, voor tandenpoetsen en voor het bereiden van een maaltijd. Als u het water kookt, gaan alle eventuele aanwezige bacteriën dood en kunt u het kraanwater weer veilig drinken.
Rood, oranje of groen kaartje?
Hebt u een rode of oranje kaart ontvangen? Dan kookt u het drinkwater drie minuten. Weten we weer zeker dat het drinkwater aan alle kwaliteitseisen voldoet? Dan ontvangt u van ons een groene kaart.
Bij calamiteiten informeren wij u mogelijk op een andere wijze. Houd dan onze website in de gaten.
Rode kaart
Drinkwater moet in Nederland aan strenge eisen voldoen. Wij controleren het water dagelijks op diverse plaatsen via watermonsters. Voldoet ons drinkwater niet aan de strenge eisen? Dan geven wij een kookadvies af. U ontvangt dan een rode kaart. Hierop staat dat u het water minimaal drie minuten moet koken voor consumptie. Als het kookadvies weer wordt opgeheven, ontvangt u een groene kaart.
Oranje kaart
Bij sommige geplande werkzaamheden hanteren wij een preventief kookadvies. Omdat we moeten wachten op de uitslag van de waterkwaliteit, ontvangt u van ons uit voorzorg een oranje kaart. Wij adviseren u het drinkwater drie minuten te koken voor consumptie. Als het kookadvies weer wordt opgeheven, ontvangt u een groene kaart.
Groene kaart
De groene kaart volgt op de oranje of rode kaart. Het laboratorium onderzoekt ons drinkwater. Voldoet ons drinkwater weer aan onze strenge eisen? Dan ontvangt u van ons een groene kaart. Op deze kaart staat dat uw drinkwater weer geschikt is voor consumptie, zonder te koken.
Hoe lang duurt een kookadvies?
Het is altijd tijdelijk en duurt meerdere dagen. Houdt u rekening met vijf tot acht dagen. In uitzonderlijke gevallen kan het langer duren. Als uit onderzoek blijkt dat het koken niet meer nodig is, laten wij u dit zo snel mogelijk weten. U ontvangt hiervoor een groene kaart thuis.
Kijk hier voor actuele storingen en onderhoudswerkzaamheden in uw buurt
Veelgestelde vragen
Ik heb per ongeluk ongekookt water gedronken tijdens een kookadvies. Wat nu?
Meestal merkt u hier niets van. Heel soms komt het voor dat u last krijgt van maag- en darmklachten (buikpijn, diarree). Deze klachten zijn meestal na enkele dagen weer voorbij. Gevoelige groepen, zoals zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand, lopen een iets groter risico. Bij aanhoudende klachten adviseren wij u om contact op te nemen met de huisarts.
Moet ik het water voor mijn huisdier ook koken tijdens een kookadvies?
Ja, het kookadvies geldt uit voorzorg ook voor sommige huisdieren. Voor kleinere dieren zoals sommige honden, katten, konijnen, hamsters, muizen en cavia's kunt u voor alle zekerheid het water drie minuten koken en laten afkoelen. Grote honden of katten die buiten komen, kunnen het water uit de kraan meestal zonder te koken drinken. Zij drinken immers buiten ook wel eens uit een sloot of vijver. Dat geldt ook voor paarden en andere grote dieren. Hebt u een aquarium? Wacht dan bij voorkeur met het verschonen van uw aquarium tot na deze periode.
Kan ik gewoon douchen of in bad gaan tijdens een kookadvies?
Ja, u kunt gewoon douchen en in bad gaan. Wij adviseren u wel om in deze gevallen geen water door te slikken.