Brabant Water zorgt voor schoon en veilig kraanwater. Toch kan het door een storing gebeuren dat uw kraanwater niet schoon genoeg is. U kunt het water uit de kraan dan niet drinken.

Wat moet ik doen?

Kook uw water drie minuten door voordat u het gebruikt. Dit geldt voor het maken van koffie, thee, limonade, flesvoeding, voor tandenpoetsen en voor het bereiden van de maaltijd. Als u water kookt, gaan bacteriën dood. 

  • Kook het water in een pan of fluitketel. Gebruik hiervoor niet de waterkoker.
  • Voor huishoudelijk gebruik (toilet doorspoelen, wassen, schoonmaken, tuin etc.) hoeft u het water niet te koken.
  • Na het koken is het water veilig om te drinken.

Waarom?

Een kookadvies is vaak een voorzorgsmaatregel. Na werkzaamheden, een lekkage of bij problemen in het leidingnet kunt u dit kookadvies ontvangen. Bijvoorbeeld omdat de kans bestaat dat er vuil in de leiding is gekomen. Brabant Water neemt geen risico als het om uw gezondheid gaat. Daarom ontvangt u een kookadvies. Na drie minuten doorkoken zijn alle bacteriën en virussen, die mogelijk in het water zitten, gedood en kunt u het kraanwater veilig drinken.

Hoe lang?

De vraag om uw kraanwater te koken is tijdelijk en duurt meerdere dagen. Als uit onderzoek blijkt dat het koken niet meer nodig is, laten wij u dit zo snel mogelijk weten. U ontvangt hiervoor een kaartje thuis.

Veelgestelde vragen

Welke apparaten kan ik wel of niet gebruiken tijdens een kookadvies?

U kunt vaatwassers en wasmachines zonder problemen gebruiken. Apparaten zoals ijsblokjesmachines, watercoolers en postmix-installaties (gebruikt in de horeca voor frisdranken) zijn vaak direct op de waterleiding aangesloten. Deze apparaten kunt u daarom beter niet gebruiken.

Gebruik geen waterkokers of koffiezetapparaten
Waterkokers en koffiezetapparaten verhitten het water meestal niet drie minuten of langer tot honderd graden Celsius. U kunt dus het beste het water uit de kraan eerst minimaal drie minuten op uw fornuis in een pan laten doorkoken voordat u het gebruikt voor consumptie.

Voor vragen over uw apparatuur kunt u het beste contact opnemen met de leverancier van deze apparatuur.

Kan ik gewoon douchen of in bad gaan tijdens een kookadvies?

Ja, u kunt gewoon douchen en in bad gaan. Wij adviseren u wel om in deze gevallen geen water door te slikken.

Ik heb per ongeluk ongekookt water gedronken tijdens een kookadvies. Wat nu?

Meestal merkt u hier niets van. Heel soms komt het voor dat u last krijgt van maag- en darmklachten (buikpijn, diarree). Deze klachten zijn doorgaans na enkele dagen weer voorbij. Gevoelige groepen, zoals zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand, lopen een iets groter risico. Bij aanhoudende klachten adviseren wij u om de huisarts te raadplegen.

Moet ik het water voor mijn huisdier ook koken tijdens een kookadvies?

Ja, het kookadvies geldt ook voor het drinkwater van huisdieren. Hebt u een aquarium? Kook dan eerst het water drie minuten voordat u uw aquarium bijvult.