Kruimelpad
Typen watermeters
De watermeter registreert nauwkeurig hoeveel water u gebruikt. Op basis van de meterstand sturen wij u de jaarrekening. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende watermeters.
1. Snelheidsmeter
De snelheidsmeter meet hoe snel het water door de watermeter stroomt. De stroming zorgt ervoor dat het rad in de watermeter beweegt. Dit noemen we een schoepenrad. Het schoepenrad is verbonden met een telwerk dat bijhoudt hoe vaak het rad ronddraait. Zo kunnen wij uw watergebruik berekenen.
Op het telwerk van de snelheidsmeter vindt u de volgende informatie:
De meterstand wordt weergegeven in cijfers en geeft aan hoeveel kubieke meter water u heeft gebruikt. Vragen wij u om de meterstand door te geven? Geef dan alleen de zwarte cijfers met de witte achtergrond aan ons door.
Op de watermeter zit een klein zwart wieltje. Dit noemen we het indicatieradertje. Het indicatieradertje draait rond zodra er ergens in huis water wordt gebruikt.
2. Volumemeter
De volumemeter meet de hoeveelheid water die door de watermeter stroomt. In de watermeter zit een kamer. Wanneer een bepaalde hoeveelheid water door de watermeter stroomt, draait die kamer één keer rond. De kamer is verbonden met het telwerk van de watermeter. Op die manier weten we precies hoeveel water wordt gebruikt. Op de volumemeter vindt u:
De meterstand wordt weergegeven in cijfers en geeft aan hoeveel kubieke meter water u heeft gebruikt. Vragen wij u om de meterstand door te geven? Geef dan de witte cijfers met de zwarte achtergrond door. De cijfers in het rood hebben wij niet nodig
Op de watermeter zit een klein zwart wieltje. Dit noemen we het indicatieradertje. Het indicatieradertje draait rond zodra er ergens in huis water wordt gebruikt.
Alle watermeters op een rij
In uw woning kunt u een van de onderstaande watermeters aantreffen:
Snelheidsmeter M120 Elster
Volumemeter V200 Elster
Volumemeter RF Elster
Snelheidsmeter S220 Elster
Volumemeter V100 Elster
Hoofdkraan
De hoofdkraan zit op de leiding die van buiten uw woning binnenkomt. Die vindt u meestal vlak voor uw watermeter en ziet eruit als een knop of hendel. Het is belangrijk dat de hoofdkraan goed functioneert, zodat u het water kunt afsluiten bij een lekkage of reparatie in huis. Tip: test de werking van de hoofdkraan als u uw jaarlijkse watermeterstand opneemt.
Hoofdkraan met hendel
Hoofdkraan met draaiknop
Locatie watermeter
Uw watermeter bevindt zich meestal in de meterkast of in een meterput vlak achter uw voordeur. In veel appartementencomplexen bevinden de watermeters zich in de gezamenlijke ruimte. Als u de watermeter niet kunt vinden, vraag dan gerust uw buren of de eigenaar van het pand om hulp.
Veelgestelde vragen
Ik denk dat ik een lekkage heb. Wat nu?
Controleer eerst of de watermeter stilstaat als alle kranen in huis gesloten zijn. Zorg er daarna voor dat alle apparaten die water gebruiken uit staan (ook de cv-ketel). Het tandwieltje en de meterstand op de watermeter mogen niet bewegen. Staat alles stil? Dan hebt u waarschijnlijk geen lekkage. Als u wel beweging ziet, bel dan een installateur of lekdetectiebedrijf om de lekkage te verhelpen.
Dit is wat u kunt doen in andere situaties
- Een lekkage op straat (bijvoorbeeld op de stoep of bij uw voordeur).
Dit duidt meestal op een lekkage aan de hoofdleiding of aan de aansluitleiding van uw woning. We vinden het fijn als u dat direct aan ons laat weten via telefoonnummer 073 683 8000. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar. We zoeken samen met u een oplossing.
- De watermeter is nat
Dit betekent gelukkig niet altijd dat er een lekkage is. In veel gevallen gaat het om condensvorming. Op deze pagina kunt u zien hoe u dit test. - Een lekkage in de binnenleiding (bijvoorbeeld in de keuken of badkamer)
Sluit dan eerst de hoofdkraan om de schade te beperken. Brabant Water verhelpt geen lekkages in de binnenleidingen, want die leidingen zijn eigendom van de eigenaar van de woning. We raden u aan om een erkend installateur in te schakelen. Werkt de hoofdkraan niet goed? Dan lossen wij dat graag voor u op. Neemt u contact met ons op?
Mijn watermeter is dit jaar vervangen. Moet ik de meterstand van mijn oude watermeter ook doorgeven?
Nee, dat is niet nodig. U hoeft alleen de meterstand van uw nieuwe watermeter door te geven. De eindstand van uw oude watermeter is bij ons bekend. De beginstand van uw nieuwe watermeter wordt genoteerd en vanaf dat moment gaan we verder met tellen. Het nog niet afgerekende watergebruik van uw oude watermeter wordt opgeteld bij het gebruik van uw nieuwe watermeter. Dit ziet u terug op uw jaar- of eindrekening.
Wat moet ik doen als mijn watermeter nat is aan de buitenkant?
Als er druppels op de watermeter zitten, is er meestal sprake van condens. Op deze pagina leest u hoe u dat zelf controleert:
Zo kunt u dit zelf controleren
Komt u erachter dat u een lekkage hebt? Neem dan contact met ons op!
Mijn hoofdkraan, watermeter of koppeling is stuk. Wat moet ik doen?
Is er een lekkage bij de koppeling van de watermeter, sluit de hoofdkraan niet goed af of is de watermeter defect? Neem dan direct contact met ons op. Dan zorgen wij ervoor dat het probleem wordt opgelost. Het is niet toegestaan om zelf reparaties uit te voeren aan de meteropstelling. De meteropstelling is eigendom van Brabant Water. Dit vindt u terug in onze algemene voorwaarden.
Wie is verantwoordelijk voor vorstschade aan de watermeter en leidingen?
Uw watermeter is eigendom van Brabant Water, maar u bent verantwoordelijk voor het vorstvrij houden van de meter en alle leidingen na de watermeter (zoals binnenleidingen). Daarom adviseren wij u om zowel de watermeter als de leidingen vanaf de watermeter goed te beschermen tegen kou en lekkages.
Raakt uw watermeter beschadigd door vorst? Dan plaatsen wij een nieuwe watermeter. De vervangingskosten zijn meestal voor uw rekening. Sommige inboedelverzekeringen vergoeden deze schade. U vindt deze informatie terug op het polisblad van uw verzekeraar. Brabant Water is dus niet verantwoordelijk voor schade die ontstaat door vorst of voor schade aan binnenleidingen.
We vertellen u graag hoe u vorstschade voorkomt. Bekijk de pagina hieronder voor meer informatie.
Onze tips om stukvriezen van watermeter en leidingen te voorkomen