Vorst en tocht kunnen flinke schade veroorzaken aan uw watermeter, hoofdkraan en buitenkraan. Dat kan leiden tot lekkages of zelfs bevroren leidingen, waardoor u tijdelijk zonder water komt te zitten. Gelukkig kunt u dit eenvoudig voorkomen met een paar beschermende maatregelen. Wij helpen u graag om uw watermeter en leidingen goed te beschermen tegen de kou.

Schade voorkomen

In een goed verwarmde ruimte is de kans klein dat uw watermeter bevriest. Bevindt de watermeter zich echter in een kelder, schuur of watermeterput buiten? Dan kan de combinatie van wind en kou ervoor zorgen dat de watermeter kapotgaat of de waterleiding bevriest. Het gevolg? Geen water uit de kraan én mogelijk hoge reparatiekosten. Dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Onze tips om bevriezing te voorkomen

Met een paar simpele aanpassingen voorkomt u schade door vorst en tocht:

  • De ruimte waarin de watermeter zich bevindt isoleren. Een goede isolatie houdt de kou buiten, want muren laten vaak veel kou door. Plaats bijvoorbeeld een isolatieplaat tegen de gevelwand.
  • Kieren en tochtgaten dichtmaken. Voorkom dat koude lucht naar binnen waait.
  • Zorgen voor voldoende ventilatie bij een gasmeter in dezelfde ruimte. Veiligheid staat voorop, dus vergeet de ventilatie niet.
  • De thermostaat 's nachts niet lager dan 15˚C zetten. Zelfs als u langer van huis bent, helpt dit om uw leidingen vorstvrij te houden.
  • Leidingen in onverwarmde ruimtes aftappen. Zo voorkomt u dat water in de leidingen bevriest.
  • De buitenkraan afsluiten (indien mogelijk) en het kraantje een kwartslag opendraaien. Dit voorkomt dat er water in de leiding achterblijft dat kan bevriezen.

Is uw watermeter of leiding toch bevroren?

Voorkomen met bovenstaande tips is natuurlijk altijd beter. Hebt u ondanks de maatregelen toch geen water uit de kraan? Dan kan er sprake zijn van een bevroren leiding of watermeter. U kunt de leiding of watermeter proberen te ontdooien door een föhn op het bevroren gedeelte te richten.

Wat te doen bij een lekkage

Vermoeden dat de watermeter of leiding lekt? Of merkt u dat er water lekt? Dan vragen wij u om eerst de hoofdkraan dicht te draaien. 

Er kan ook sprake zijn van condens. We leggen u uit hoe u dit zelf kunt controleren.

 Controleren of uw watermeter lek is of dat er sprake is van condens

Lekt de binnenleiding? Dan adviseren wij u contact op te nemen met uw installateur of verhuurder.

Kosten en verantwoordelijkheid bij schade

U bent zelf verantwoordelijk voor het vorstvrij houden van uw watermeter en de leidingen vanaf uw watermeter. Als uw watermeter door vorst kapotgaat, zijn de kosten voor reparatie of vervanging voor u.

Wilt u er rekening mee houden dat niet alle inboedelverzekeringen schade vergoeden door bevriezing? Neem u polis door om dit te controleren.

Veelgestelde vragen

Mijn watermeter staat stil, wat nu?

Beweegt het telwerk van uw watermeter niet terwijl u water gebruikt? Neem dan direct telefonisch contact met ons op. We helpen u graag verder en zorgen ervoor dat uw watermeter kosteloos en zo snel mogelijk wordt vervangen.

Als uw watermeter stilstaat, wordt de meterstand geschat. Dit betekent dat Brabant Water kijkt naar het gemiddeld gebruik en het desbetreffende tijdvak, en op basis daarvan een inschatting maakt van uw gebruik.

Wie is verantwoordelijk voor vorstschade aan de watermeter en leidingen?

Uw watermeter is eigendom van Brabant Water, maar u bent verantwoordelijk voor het vorstvrij houden van de meter en alle leidingen na de watermeter (zoals binnenleidingen). Daarom adviseren wij u om zowel de watermeter als de leidingen vanaf de watermeter goed te beschermen tegen kou en lekkages.

Raakt uw watermeter beschadigd door vorst? Dan plaatsen wij een nieuwe watermeter. De vervangingskosten zijn meestal voor uw rekening. Sommige inboedelverzekeringen vergoeden deze schade. U vindt deze informatie terug op het polisblad van uw verzekeraar. Brabant Water is dus niet verantwoordelijk voor schade die ontstaat door vorst of voor schade aan binnenleidingen.

 

We vertellen u graag hoe u vorstschade voorkomt. Bekijk de pagina hieronder voor meer informatie.

Onze tips om stukvriezen van watermeter en leidingen te voorkomen

Er zit vocht in mijn meterput of meterkast. Wat moet ik doen?

Als er vocht in de meterput (waar uw watermeter zich bevindt) zit, kan er schimmel ontstaan op de mat van de deksel van uw meterput. Om schimmel te voorkomen of verminderen, raden wij aan om de ruimte beter te ventileren. U kunt bijvoorbeeld een ventilatierooster plaatsen in de meterput.

In een meterkast met vocht kunt u ook een ventilatierooster plaatsen. 

Lees meer over condens bij de watermeter

Blijft de vocht toch aanwezig na ventileren? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Contact opnemen