Het waterleidingnet in Noord-Brabant is grotendeels in de jaren vijftig aangelegd. Om een goede drinkwaterlevering voor nu en in de toekomst zeker te stellen, vernieuwen wij de komende jaren wijk voor wijk de waterleidingen in de diverse Brabantse gemeenten. Gaan we bij u in de buurt aan de slag? Dan informeren wij u hierover altijd vooraf per brief of e-mail.

Privacybeleid

Voor het bekijken van video's dient u marketing-cookies te accepteren.

Wat merkt u van de werkzaamheden?

Brabant Water zorgt ervoor dat u zo min mogelijk merkt van de werkzaamheden. Toch moeten wij u af en toe storen. Helaas is dit onvermijdelijk. Wanneer wij bij u in de straat aan het werk zijn:

  • Hebt u misschien even geen water. Is een onderbreking in de watervoorziening nodig? Dan vindt deze plaats op werkdagen tussen 7.30 en 17.00 uur. Hierover informeren wij u tijdig.
  • Kunnen wij u vragen het water voor consumptie te koken. Brabant Water informeert u hier vooraf over via een kaart of brief.
  • Moeten wij soms ook in uw huis of voortuin aan de leiding werken. Ook dan maken wij op tijd een afspraak met u.  

Mogelijke overlast op straat

Wanneer wij de waterleidingen vernieuwen, moeten wij meestal meerdere keren het straatwerk openbreken in de periode dat we aan het werk zijn in uw wijk. Wij kiezen altijd voor de slimste aanpak om de momenten dat u zonder water zit zo beperkt en kort mogelijk te houden. Om uw woning zo goed mogelijk bereikbaar te houden, herstellen wij het straatwerk tussendoor tijdelijk. Als al onze werkzaamheden zijn afgerond, leggen we het straatwerk definitief terug. Verder kan het zijn dat:

  • U (geluids)overlast hebt door werkverkeer en/of graafmachines in uw buurt.
  • Uw straat/oprit niet gemakkelijk bereikbaar is doordat de straat is opengebroken.
  • Er minder parkeermogelijkheden zijn.
  • U de afvalcontainers op een andere plaats moet neerzetten.

Wij begrijpen dat dit niet prettig is en doen ons best om eventuele overlast zo beperkt mogelijk te houden. Daarbij nemen wij alle maatregelen die nodig zijn om de (verkeers)veiligheid te garanderen voor u als bewoner, de weggebruiker én voor onze uitvoerende collega’s. Wij rekenen op uw begrip als omwonende en/of verkeersdeelnemers.

Samenwerking met gemeenten en overige nutsbedrijven

Waar mogelijk combineert Brabant Water haar vernieuwingswerkzaamheden met die van de gemeenten en van overige nutsbedrijven. Wij werken bijvoorbeeld veel samen met Enexis Netbeheer. Door samenwerking kunnen we de maatschappelijke kosten terugdringen en beperken we de overlast voor de klant. Door bijvoorbeeld de straat in één periode open te breken voor alle werkzaamheden.  

Actuele informatie

Via de website van Waterstoring blijft u op de hoogte van de voortgang van de werkzaamheden bij u in de buurt. Hier kunt u zich ook abonneren voor updates per e-mail of sms.

Veelgestelde vragen

Er komt bruin water uit de kraan. Wat kan ik doen?

Bruin water wordt meestal veroorzaakt door geplande onderhoudswerkzaamheden in de buurt of door een piek in het waterverbruik, bijvoorbeeld bij warm weer. Een breuk in de waterleiding of andere storing  kan ook bruin of troebel water veroorzaken.

Wij adviseren u bij bruin water uw kranen in huis even dicht te houden. Na een half uur komt er bijna geen bruin gekleurd water meer uit de leidingen. Het is het beste om de kranen in uw huis dan pas open te draaien. Laat het water doorlopen tot het weer helder is. Dit duurt meestal niet lang. U kunt het beste beginnen met de kraan die het dichtst bij de watermeter is.

In mijn aankondigingsbrief of e-mail staat dat de oude leidingen van asbestcement gemaakt zijn. Wat betekent dit?

Vernieuwing drinkwaterleiding in uw wijk
In uw wijk vernieuwen we de waterleidingen. In de jaren 50/60 is in Nederland vaak gekozen voor waterleidingen bestaande uit het grootste deel cement en een deel asbest. Destijds werd hiervoor gekozen omdat asbestcementleidingen robuust zijn en lang meegaan. Inmiddels zijn deze verouderde waterleidingen aan vernieuwing toe. Dit soort leidingen passen we in Nederland echter niet meer toe. Vandaar dat we deze nu vernieuwen door een waterleiding met een moderner materiaalsoort PVC.

Uw drinkwater is veilig
Drinkwater in Nederland voldoet aan zeer hoge kwaliteitseisen en wordt dagelijks streng gecontroleerd. Het gebruik van asbestcement in drinkwaterleidingen levert geen risico op voor de veiligheid van uw drinkwater. Asbest vormt vooral gezondheidsrisico als losse asbestdeeltjes via de lucht ingeademd worden. Dit blijkt ook uit onderzoeken van het RIVM en TNO. Wij volgen bij het vernieuwen van de waterleidingen de landelijk gestelde procedures. Het materiaal verpakken wij op de juiste wijze en voeren het veilig af. Hierbij dragen wij beschermende kleding.

Drinkwater voldoet aan strenge normen
De nieuwe waterleidingen die nu de grond ingaan zijn van PVC. Uiteraard heeft de veiligheid en betrouwbaarheid van drinkwater ook daarbij onze hoogste prioriteit. Daarom laten we, als de nieuwe leidingen gelegd zijn, het water eerst onderzoeken of het voldoet aan de allerhoogste eisen, voordat het drinkwater bij u uit de kraan komt.

Zo blijft Brabant Water altijd zorgen voor betrouwbaar en veilig drinkwater.