Jongen vult gieter met water uit regenton
Duurzaamheid

Ook op warmere dagen: meer bewust, minder water

Met dit mooie weer genieten we massaal van het buiten zijn en zijn we lekker bezig in de tuin. Want jouw eigen tuin of balkon is een heerlijke plek om te genieten. Hierdoor zien we ook de watervraag snel stijgen. Daarom vragen wij je juist deze dagen extra slim om te gaan met water.

Gemiddeld gebruik je op een dag 128 liter drinkwater. Per persoon! En op hele warme dagen kan dat behoorlijk oplopen, zeker als deze warmte al wat langer duurt. Het water gebruik je vooral voor het sproeien van tuinen, het vullen van zwembaden en extra douchen. Waardevol drinkwater waar we allemaal bewust mee om moeten gaan. Bovendien kan het vaak makkelijk een beetje minder. Blijf natuurlijk wel voldoende water drinken met het warme weer!

Waarom is jouw hulp belangrijk?

Het wordt steeds warmer en droger in Nederland. Niet alleen maar in de zomer, maar ook al in de lente. En de watervraag neemt alleen maar toe. Het is goed om stil te staan bij hoeveel water je gebruikt. En hoe je zonder veel moeite ook minder water kunt gebruiken. Water is van levensbelang. Zowel mens, dier als natuur kunnen niet zonder. Het besef dat drinkwater een waardevol natuurproduct is, betekent ook dat we er met z’n allen slim mee om moeten gaan.

Slim omgaan met water

Het is best makkelijk om bewust met water om te gaan. Enkele tips:

  • Gemiddeld douchen we 9 minuten en verbruiken we zo'n 55 tot 65 liter water. Zet een timer op 5 minuten, daar bespaar je al gauw de helft mee! Tip: douche met dit warme weer wat kouder, dan douche je vanzelf wat korter!
  • Geef in de tuin alleen de planten water die het nodig hebben en gebruik hiervoor het liefste een gieter met regenwater. Een tuinslang gebruikt al snel 200 liter drinkwater per half uur.
  • Geef je planten in de ochtend of na zonsondergang water. Overdag verdampt het water bij deze warme temperatuur en hebben je planten er weinig aan!
  • In een gemiddeld opzetzwembadje gaat vaak al ruim 2.000 liter kraanwater! Ook waterspelletjes met minder water kunnen voor verfrissing zorgen. Vul dus niet zomaar je zwembadje, maar vermaak je met minder water.
  • Houd het zwembadwater schoon door. Doe dat bijvoorbeeld door van tevoren je voeten schoon te maken in een kleine bak met water. Zo kan je het zwembadwater veel langer gebruiken en is bijvullen niet nodig!

Meer tips

Check hoe slim jij met water omgaat

Slim omgaan met water is belangrijk voor natuur en milieu. Check nu hoe bewust jij met drinkwater bent en ontdek hoe je heel makkelijk kan besparen.

Doe nu de check!

Meer inspiratie & tips