Kruimelpad
Is water besparen nog nodig als het zoveel regent?
Jazeker! Hoewel het lijkt alsof er genoeg drinkwater is door de overvloedige regenval, is dat in werkelijkheid niet zo. Wij leggen uit waarom we, ondanks de regen, toch bewust met ons water moeten omgaan.
Waar halen wij ons drinkwater vandaan?
Ons drinkwater komt niet direct van regenwater. Het regenwater wordt opgeslagen in de bovenste laag van de grond. Bij extreme regenval stijgt het grondwaterpeil, stromen beken en sloten over en raken putten vol. Dat lijkt veelbelovend voor voldoende drinkwater, maar de werkelijkheid is anders. Het grondwater dat wij voor drinkwater gebruiken komt namelijk van zo'n 200 meter diep. Het duurt honderden tot zelfs duizenden jaren voordat regenwater deze diepte bereikt. Bovendien kunnen we niet onbeperkt grondwater oppompen om drinkwater van te maken, want de provincie heeft een limiet vastgesteld op hoeveel grondwater we mogen winnen in Brabant.
Pilot drinkwater uit brak water en zeewater
Diep grondwater, dat wordt gebruikt voor ons drinkwater, heeft beperkingen. In Brabant is er voldoende diep grondwater, maar we lopen tegen de grenzen van onze vergunningsruimte aan. De vergunningen zijn niet toereikend om te blijven voldoen aan de stijgende watervraag. Om dit probleem aan te pakken, onderzoeken we de mogelijkheid om drinkwater uit brak grondwater en zeewater te maken.
Momenteel loopt er een proef in Drongelen om drinkwater te winnen uit brak grondwater. Dit water ligt dieper dan onze huidige bronnen en bevat een heel klein beetje zout. Deze bron kan een goede aanvulling zijn op de beperkte hoeveelheid zoet grondwater die we kunnen winnen. Ook zeewater is mogelijk een goed alternatief, maar het zuiveringsproces is aanzienlijk duurder dan dat van grondwater. Dat komt door de complexiteit van het verwijderen van zout. Lees meer over:
Moeten we ons zorgen maken?
Gelukkig raakt het grondwater niet zomaar op. Er zit namelijk meer dan genoeg water in de grond. Maar we moeten wel bewust omgaan met water. Het watergebruik stijgt door een groeiende bevolking en economie, maar we mogen niet meer water oppompen. Zo ontstaat er een spanning tussen vraag en aanbod. Water besparen blijft dus belangrijk. Bovendien is ons drinkwater prachtig spul. Gebruik het nuttig! Zo zorgen we ervoor dat er voldoende (drink)water blijft voor iedereen.
Wil je weten wat kan jij doen?
Wij hebben tips en informatie over waterbesparing op een rijtje gezet voor jou. Samen kunnen we ervoor zorgen dat er voldoende drinkwater beschikbaar blijft voor iedereen. Voor nu en in de toekomst.