Woont u in een huis dat gebouwd is voor 1960? Dan kan uw huis nog loden waterleidingen hebben. Looddeeltjes kunnen via leidingen in uw drinkwater terechtkomen. Te veel lood kan uw gezondheid schaden. Met name voor zwangere vrouwen en kleine kinderen tot en met 7 jaar kunnen kleine hoeveelheden lood in het drinkwater gezondheidsrisico’s opleveren. Daarom moeten loden waterleidingen altijd vervangen worden.

Hoe schadelijk is lood in drinkwater?

Lood is een zwaar metaal waar we dagelijks mee in contact komen via uitlaatgassen, maar bijvoorbeeld ook via ons voedsel. Wanneer u loden leidingen in uw huis heeft, kan dit ook via het drinkwater. 

Te veel lood kan uw gezondheid schaden. (Ongeboren) baby’s en kinderen tot en met 7 jaar zijn het gevoeligst voor lood. Onderzoek heeft aangetoond dat het binnenkrijgen van teveel lood kan leiden tot een iets lagere intelligentie. De overheid adviseert daarom loden leidingen in huis te vervangen.

Hoe controleer ik het?

Het grootste deel van de waterleidingen zit vaak onder de vloer of in de muur. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in uw huis nog loden leidingen zitten. Zijn de leidingen bij de watermeter van lood? Dan is de kans groot dat er verderop ook nog loden leidingen liggen.

Privacybeleid

Voor het bekijken van video's dient u marketing-cookies te accepteren.

Wat te doen bij loden leidingen?

Loden waterleidingen in uw woning moet u eigenlijk altijd (laten) vervangen vanwege de gezondheidsrisico’s. Daarnaast zitten loden leidingen er vaak al meer dan 60 jaar en hebben deze door slijtage grotere kans op lekkages.

Wie vervangt loden leidingen?

De huiseigenaar is verantwoordelijk voor de waterleidingen in het huis. Woont u in een huurhuis? Dan is het de taak van de verhuurder om loden leidingen te vervangen.

Als huiseigenaar kunt u loden leidingen het beste laten vervangen door een erkend installateur. 

Brabant Water heeft de loden waterleidingen in de straten en naar de huizen jaren geleden al vervangen. In een enkel geval kan het voorkomen dat de leiding naar een huis nog gedeeltelijk van lood is. Loden aansluitleidingen naar het huis worden vervangen door Brabant Water.

Denkt u dat uw aansluitleiding van lood is? Neem dan contact met ons op.

Wat te doen totdat de leidingen zijn vervangen?

Tot de loden leidingen zijn vervangen, adviseren wij:

  • Aanstaande moeders en kinderen tot en met 7 jaar binnenshuis flessenwater te drinken (of kraanwater te drinken van een huis zonder loden leidingen).
  • Elke ochtend de kraan twee minuten half-open te zetten, voordat u het water drinkt. Het toilet doorspoelen is een goede manier om water in de leidingen te verversen, zonder te verspillen. 
  • Hebt u vragen over uw gezondheid? Neem dan contact op met de GGD.

Let op! Looddeeltjes verdwijnen niet uit het water door het te koken.

Nieuw huis of nieuwe kraan?

Ook een nieuwe waterleiding of een nieuwe kraan kan metaal afgeven aan het drinkwater. 

Ook interessant