Brabant Water levert u drinkwater dat voldoet aan de strengste kwaliteitseisen. Daar kunt u op rekenen. De kwaliteit en staat van de waterleidingen en kranen in uw woning kunnen de kwaliteit van het kraanwater echter beïnvloeden. Wij hebben hier geen zicht op. U bent zelf verantwoordelijk voor de aanleg, het beheer, het gebruik en het onderhoud van de waterleidingen en kranen binnen uw woning. Lees hoe u zelf kunt bijdragen aan veilig drinkwater in uw woning.

Neemt u een erkend installateur in de arm? 

Geef de opdracht dan onder de voorwaarde dat uw drinkwaterinstallatie wordt aangelegd volgens de normen. Zo weet u zeker dat de leidingen en kranen aan alle technische eisen voldoen. Die eisen zijn vastgelegd in de NEN 1006 en verder uitgewerkt in de Waterwerkbladen.

Bent u een doe-het-zelver?

Dan moet u er zelf voor zorgen dat de leidingen en kranen aan de NEN 1006 en de Waterwerkbladen voldoen. Bovendien moet u zich houden aan onze aansluitvoorwaarden en algemene voorwaarden.

Heeft uw huis loden leidingen?

Woont u in een huis dat gebouwd is voor 1960? Controleer dan of u loden waterleidingen heeft. Is dit het geval, dan adviseren wij u de loden leidingen te vervangen.

Voorkom legionellabesmetting

Met aanhoudend warm weer kan de temperatuur van het water in uw leidingen oplopen. Wanneer dit water langere tijd stil staat en de temperatuur van het water loopt op tussen de 25 en 50 graden Celcius dan kan de Legionellabacterie zich vermenigvuldigen en de veteranenziekte veroorzaken. Dit kan plaatsvinden in uw waterleiding wanneer u bijvoorbeeld op vakantie bent. Let daarom op het volgende:

  • Stel de temperatuur van uw warmwatertoestel af op minimaal 60°C waardoor de bacterie wordt gedood.
  • Zorg ervoor dat er geen ‘dode’ leidingdelen in uw installatie aanwezig zijn. Dit zijn leidingen waarin het water niet kan worden ververst.  
  • Spoel weinig gebruikte tappunten wekelijks door.
  • Spoel alle tappunten door als de installatie een periode niet is gebruikt.
  • Leg de douchekop in een emmer om te voorkomen dat waternevel ontstaat. Via die nevel kan legionella zich verspreiden.
  • Voorkom dat het koude water in de leidingen kan opwarmen tot boven de 25ºC. Laat daarom een gebruikte tuinslang niet in de zon liggen.

Beheer eigen drinkwaterinstallatie bedrijven en instellingen

Hebt u een bedrijf of instelling en hebt u een eigen waterinstallatie in beheer waar veel mensen gebruik van maken? Dan hebt u wettelijke verplichtingen om gezond en veilig drinkwater aan te bieden. Om te voorkomen dat mensen besmet raken met legionella heeft de overheid regels opgesteld.

Ook interessant