vrouw met mok thee en deken op de bank
Binnen

Tips voor winterse waterbesparing

We snappen best dat je behoefte hebt aan een overheerlijke warme douche met dit koude winterweer. Wie wil dat nou niet? Denk je dan wel aan het milieu? In dit artikel lees je hoe je in de ijzige winter duurzaam om kan gaan met ons kostbare drinkwater!

Brrrrr… De winter is weer aangebroken! Kom je ook wel eens thuis en heb je enorme behoefte aan een warm bad of een warme douche? Wij ook! Jammer genoeg zijn de douche en het bad grote waterslurpers in huis. Daarom geven we je tips om op winterse wijze water te besparen. En tegelijkertijd het toch comfortabel warm te krijgen! 

Warm jezelf op met thee!

Pak in plaats van een warme douche of warm bad een grote mok thee om jezelf op te warmen! Geniet van ons heerlijke drinkwater “verpakt” in een lekker kopje thee. Warme dranken verwarmen je lichaam van binnenuit. Zo krijg je een warm en ontspannen gevoel. 

Houd je niet zo van thee? Drink dan een lekker bakje koffie. Koffie bestaat immers voor 90% uit water. Als je jouw koffie zonder melk of suiker drinkt, is het nog gezond ook!

Pak een dekentje, dikke trui en je pantoffels!

Heb je het binnenshuis wat fris? Plof dan op de bank onder een warm dekentje. Of trek een lekkere, dikke trui aan. En vergeet je koude voeten niet! Investeer in dikke sokken of heerlijke pantoffels. Zo hoef je jezelf niet op te warmen met een douche of bad. En bespaar je dus water!

En wie weet kan de verwarming dan zelfs een tandje lager… Dat bespaart dus ook nog eens dure energie.

Ga in de douche in plaats van in bad

Natuurlijk wil je je zo nu en dan ook even opfrissen! Ga dan in de douche in plaats van in bad. Een warm bad is lekker met dit koude weer. Maar in een bad gaat al gauw 120 liter water. Met douchen verbruik je gemiddeld zo'n 55 tot 65 liter water. Pak dus een warme douche in plaats van een warm bad!

Maar let op: douche niet te lang! Door een timer te zetten van 5 minuten, bespaar je al bijna de helft van het water bij jouw douchebeurt.

Gebruik een thermostaatkraan

Duurt het bij jou soms even voordat je water op temperatuur (lekker warm dus) is? Dat is natuurlijk zonde van het water. Schaf een thermostaatkraan aan, deze brengt je water sneller op de juiste temperatuur.

Duurt het toch nog even? Vang het water dan op terwijl je wacht. Dat kan je later gewoon gebruiken voor je binnenplanten of het doorspoelen van het toilet. Twee vliegen in één klap!

Zin in een sportieve uitdaging?

Heb je het koud in huis? Ga bewegen, dan krijg je het vanzelf warm. Ren een paar keer de trap op en neer. Stofzuig je huis (gegarandeerd zweten). Dweil de keuken. Eindeloze mogelijkheden… 

Voorkom lekkage tijdens vorst

Vorst en tocht kunnen ervoor zorgen dat je watermeter, hoofdkraan en buitenkraan bevriezen. Bescherm ze daarom goed tegen de kou en voorkom lekkages. Een lekkende kraan kost namelijk ook erg veel water. Dat wil je natuurlijk niet!

Lees hier onze tips

Ga op tijd naar bed

Tot slot, lekker op tijd gaan slapen is natuurlijk ook goed. Dan bespaar je dure energiekosten voor de verwarming. En als je slaapt verbruik je ook geen water. Vroeg je nest in dus. Er gaan niet voor niets zoveel dieren in winterslaap… Geniet ervan!

Meer inspiratie & tips