Kruimelpad
Klaar voor het tuinseizoen? Tips voor een waterbesparende tuin
Het is een heerlijke tijd om te genieten van de natuur en je tuin weer tot leven te zien komen. Zorg voor een duurzame tuin. Dat is goed voor het milieu, de lokale biodiversiteit én voor jou! Wij helpen je graag op weg!
Ga jij aan de slag om je tuin weer klaar te maken voor de heerlijke lentedagen? Bekijk hieronder verschillende tips om jouw tuin mooi groen te maken én te houden. En dat op een waterbesparende manier. Want ons drinkwater is waardevol. Dat beseffen we vaak pas als het er even niet is en wanneer we zien hoe de natuur reageert in periode van droogte. Daarom: tuinier slim en duurzaam!
Tip 1: tegels eruit, groen erin
Veel groen in je tuin helpt bij het vasthouden van (regen)water. Dit is handig als het heel droog én heel nat weer is; bij heel veel water wordt het water makkelijker opgenomen door de bodem. En bij droog weer, wordt het water langer vastgehouden en hoef je minder vaak te sproeien. Daarom: gooi zoveel mogelijk bestrating eruit en gun jezelf een groene tuin.
Er zijn ook vaak 'groene' alternatieven voor tegels. Wil je bijvoorbeeld een verhard pad in je tuin, kies dan voor waterdoorlatende verharding zoals grind, schelpen, boomschors of grasbetontegels.
Doe mee met het NK Tegelwippen
Tip 2: vang regenwater op in een regenton
Een regenton helpt niet alleen bij het verminderen van wateroverlast in je tuin na een fikse regenbui. Het helpt je ook jaarlijks honderden liters water te besparen. Ben je toch al bezig met het aanleggen van je tuin? Denk dan eens aan het plaatsen van infiltratiekratten onder de grond. De kratten slaan regenwater op en geven dit geleidelijk weer af wanneer je tuin het nodig heeft. Een vijver is een hele goede natuurlijke ‘opvangbak’ voor regenwater. Je kunt een vijver ook gebruiken als ‘overloop’ voor de regenton.
Tip 3: zorg voor een rijke bodem
Door te investeren in een rijk bodemleven, krijg je gezonde planten die minder water nodig hebben. Maak bijvoorbeeld zelf compost en laat blad- en snoeiafval liggen. Dit is goed voor het bodemleven en zorgt ervoor dat het water minder snel verdampt.
Tip 4: breng hoogteverschillen aan
Kun je in jouw tuin hoogteverschillen aanbrengen? Doe dat dan! De lager gelegen delen vangen meer water op, waardoor het water hier even kan blijven staan en langzaam kan wegzakken zonder overlast.
Tip 5: groen dak
Een groen dak vangt ook regenwater op; de voedingsbodem en de plantenwortels houden het water vast en geven het langzaam weer af. Ook werkt een groen dak verkoelend in de zomer én het biedt voedsel voor insecten.
Tip 6: plant en zaai op de juiste plek
Zaai of plant planten die goed tegen droogte kunnen op zonnige plekken en planten die meer water nodig hebben het liefste wat meer beschut. Op deze manier krijgt de zon minder kans om de dorstige planten uit te drogen. Bekijk nog meer tips voor een groen en duurzame tuin op de website van Week van de Groene Tuin.
Geen tuin?
Mogelijkheden genoeg! Ook met een geveltuin, balkon of terras kun je helpen om bijvoorbeeld wateroverlast te voorkomen. Vervang een aantal tegels langs de gevel voor verse aarde en planten. Op je balkon vang je het regenwater op en tuinier je verticaal! Zet een aantal pallets of plantenbakken boven elkaar; zo creëer je meer groen op je balkon.