Uw watermeter registreert nauwkeurig hoeveel water u gebruikt. Door middel van deze registratie kunnen wij jaarlijks een rekening opmaken, gebaseerd op uw verbruik.

Brabant Water kent twee soorten watermeters: de snelheidsmeter en de volumemeter. De komende jaren gaan wij de snelheidsmeters (afbeelding 1) vervangen voor volumemeters (afbeelding 2).

1. Snelheidsmeter

Snelheidsmeter

De snelheidsmeter meet hoe snel het water door de watermeter stroomt. De stroming zorgt ervoor dat een schoepenrad beweegt. In de watermeter zit een telwerk. Dat houdt bij hoe vaak het schoepenrad ronddraait. Zo kunnen wij uw waterverbruik uitrekenen. Op het telwerk van de snelheidsmeter ziet u:

  • De meterstand

De meterstand wordt weergegeven in cijfers. De cijfers laten zien hoeveel kubieke meter water gebruikt is. Na opname van uw stand moet u de zwarte cijfers doorgeven aan Brabant Water.

  • Verbruiksindicatie

Het zwarte indicatieradertje draait rond als er ergens in huis water verbruikt wordt.

2. Volumemeter

volumemeter

De volumemeter meet de hoeveelheid water die door de watermeter stroomt. In de watermeter zit een kamer met een bepaalde grootte. Er stroomt een bepaalde hoeveelheid door de watermeter, als de kamer één keer ronddraait. Het aantal keren dat de kamer ronddraait en de hoeveelheid geven aan hoeveel water u verbruikt. Op het telwerk van de volumemeter ziet u:

  • De meterstand

De meterstand wordt weergegeven in cijfers. De cijfers laten zien hoeveel kubieke meter water gebruikt is. Na opname van uw stand moet u de witte cijfers in het zwarte vakje doorgeven aan Brabant Water.

  • Verbruiksindicatie

Het zwarte indicatieradertje draait rond als er ergens in huis water verbruikt wordt.

Vervanging snelheidsmeter

De levensduur van een snelheidsmeter varieert van 6 tot en met  14 jaar, afhankelijk van de hardheid van het water. De volumemeter is niet afhankelijk van de hardheid van het water en heeft een verwachte levensduur van ongeveer 20 jaar. Dit is ook de reden dat Brabant Water snelheidsmeters gaat vervangen voor volumemeters. Periodiek worden willekeurig watermeters onderzocht en geijkt. Uit deze gegevens wordt bepaald of de levensduur van de watermeter wordt gehaald.

Alle watermeters op een rij:

In uw huis kunt u een van de onderstaande watermeters aantreffen.

snelheidmeter

Snelheidsmeter M120 Elster

volumewatermeter

Volumemeter V200 Elster

RF meter

Volumemeter RF Elster

S220

Snelheidsmeter S220 Elster

V100

Volumemeter V100 Elster

Hoofdkranen

Uw hoofdkraan zit in de waterleiding die van buiten uw huis binnen komt, meestal vlak voor uw watermeter. Bij lekkages is het belangrijk dat u uw hoofdkraan goed afsluit. Controleer daarom af en toe uw hoofdkraan.

nieuwe hoofdkraan

Hoofdkraan met hendel

Oude hoofdkraan

Hoofdkraan met draaiknop

Locatie watermeter

U vindt uw watermeter meestal in de meterkast of in een meterput achter uw voordeur. Woont u in een appartement? Dan kan uw watermeter ook in een gezamenlijke ruimte liggen.

Kunt u uw watermeter niet vinden? Vraagt u dan eerst even aan uw buren of zij u kunnen helpen. Meestal bevindt de watermeter zich namelijk op dezelfde plek als in het huis van uw buren. U kunt in het geval van een huurwoning ook contact opnemen met de eigenaar.

Veelgestelde vragen

Ik denk dat ik een lekkage heb. Wat nu?

U kunt bij een toegenomen waterverbruik zelf eenvoudig nagaan of er sprake is van een lekkage. Schakel alle waterverbruikende apparatuur uit. Controleer of alle kranen dicht staan. Loopt uw watermeter toch door? Dan is er sprake van een lekkage in uw binnenleidingen. In dat geval adviseren wij u contact op te nemen met uw installateur om de lekkage te repareren.

Staat uw watermeter stil? Dan is een lekkage uitgesloten. In dat geval adviseren wij u na te gaan of er een andere reden kan zijn voor het hogere verbruik.

Hebt u meer vragen over uw verbruik? Neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag. 

Mijn watermeter is dit jaar vervangen. Moet ik de meterstand van mijn oude watermeter ook doorgeven?

Nee, dat is niet nodig. U hoeft alleen de meterstand van uw nieuwe watermeter aan ons door te geven. De eindstand van uw oude watermeter is bij ons bekend. De beginstand van uw nieuwe watermeter is altijd 0 m³. Wij tellen het nog niet afgerekende waterverbruik van uw oude watermeter op bij het verbruik van uw nieuwe watermeter. Dit ziet u terug op uw jaar- of eindafrekening.

Mijn watermeter is nat aan de buitenkant. Wat nu?

Meestal is er geen sprake van een lek maar is condensvorming de oorzaak van het vocht op de watermeter. Het water dat door de leidingen en de watermeter stroomt, is meestal kouder dan de omgevingstemperatuur. Dit veroorzaakt, in combinatie met een slecht geventileerde ruimte, condensvorming op de watermeter en de leidingen.

Waarom is mijn nieuwe watermeter niet verzegeld?

Het verzegelen van onze watermeters (zoals vroeger nog wel eens gebeurde) is gelukkig niet meer nodig. Door de innovatieve modernisering van het meetmechanisme zijn de huidige watermeters fraudebestendig; ze zijn dus niet beïnvloedbaar van buitenaf. Wij voeren strenge kwaliteitscontroles uit voordat wij de watermeters plaatsen. Hierdoor kunnen wij een uitstekend werkende watermeter garanderen.

Wie is er verantwoordelijk voor vorstschade aan de watermeter en leidingen?

Uw watermeter is eigendom van Brabant Water. U bent echter als gebruiker er zelf verantwoordelijk voor dat uw watermeter en alle leidingen vanaf uw watermeter niet bevriezen. Daarom adviseren wij u om zowel de watermeter als alle leidingen vanaf de watermeter vorstvrij te houden en te beschermen tegen lekkages.

Gaat uw watermeter stuk door vorst? Dan betaalt u de kosten voor vervanging van uw watermeter. Niet alle inboedelverzekeringen vergoeden deze schade. Verder is Brabant Water niet verantwoordelijk voor schade die ontstaat door lekkages achter de watermeter. De verantwoordelijkheid voor alle leidingen achter de watermeter ligt bij de eigenaar of gebruiker van het pand.