Het drinkwater dat in Brabant uit de kraan komt heeft een hardheid van maximaal 11,2 ºdH. In zeer uitzonderlijke situaties zijn er uitschieters mogelijk. Van nature ligt de gemiddelde hardheid van het grondwater tussen 4,8 ºdH en 16,7 ºdH. Op veel plaatsen is het water al van nature zacht of gemiddeld hard en is ontharden niet nodig. 

Hoe meer calcium (of kalk) en magnesium in het water aanwezig is, hoe harder het water is. Deze mineralen komen van nature voor in het grondwater. Kalk is niet schadelijk voor de gezondheid, maar teveel kalk in het kraanwater kan kalkaanslag veroorzaken. Dit is nadelig voor de portemonnee en het milieu. Daarom kiezen we er bewust voor het water waar nodig te ontharden.

Uw lokale bron

Benieuwd naar de kwartaalcijfers van de waterkwaliteit in uw woonplaats? Gebruik dan de zoekfunctie hieronder en download de PDF bij ‘uw lokale bron’. 

Voordelen van zachter water

Het belangrijkste voordeel van zachter water is dat u minder last hebt van kalkaanslag. Dit betekent minder hard poetsen, minder schoonmaakmiddelen én uw apparaten gaan langer mee. Benieuwd naar alle voordelen voor portemonnee en milieu? Bekijk de animatie.

Privacybeleid

Voor het bekijken van video's dient u marketing-cookies te accepteren.

Veelgestelde vragen

Is hard water schadelijk voor de gezondheid?

Nee, hard water is niet schadelijk voor de gezondheid. Hard water bevat een hogere concentratie kalk dan zacht water. Kalk is een natuurlijk onderdeel van drinkwater.

Hoe interpreteer ik de waarde van de waterhardheid in mijn plaats?

De hardheid wordt uitgedrukt in zogeheten Duitse graden (°DH):
0 tot 4 °DH: zeer zacht water
4 tot 8 °DH: zacht water
8 tot 12 °DH: gemiddeld
12 tot 18 °DH: vrij hard water
18 tot 30 °DH: hard water

Zacht water (0 tot 8 °DH)
Het water bevat weinig kalk. De kans op kalkaanslag is klein. Het water hoeft niet verzacht te worden. Gebruik een normale hoeveelheid wasmiddel. Kijk op de verpakking voor de exacte dosering.

Gemiddeld hard water (8 tot 12 °DH)
Het water bevat redelijk veel kalk. De kans op kalkaanslag is aanwezig. Gebruik wat meer wasmiddel. Kijk op de verpakking voor de exacte dosering.




Hard water (12 tot 30 °DH)
Het water bevat veel kalk. De kans op kalkaanslag is groot. Het kraanwater dat wij in Brabant leveren is nergens meer hard. Daar waar het water van nature hard is, ontharden wij.

Kan ik mijn drinkwater thuis ook ontharden?

Ja, dat kan. Wij leveren kraanwater dat voldoet aan wettelijke kwaliteitseisen. U kunt hier terugvinden hoe hard het water is dat bij u uit de kraan komt. Kalk is niet schadelijk voor de gezondheid, maar teveel kalk in het kraanwater is niet prettig. Daarom kiezen we ervoor het water van een aantal locaties te ontharden. Er zijn diverse apparaten waarmee u de hardheid van het kraanwater kunt beïnvloeden. Op de markt worden verschillende thuisontharders aangeboden. Dit zijn apparaten die in de binneninstallatie worden geplaatst om kalk (veelal volledig) uit het kraanwater te verwijderen.

Overweegt u zelf een ontharder te (laten) installeren? Zorg dan dat de onthardingsinstallatie wordt aangesloten volgens de geldende voorschriften.

  • Bij een ontharder op basis van ionenwisseling kan het water vervuild zijn door de ontharder. Dit water mag niet terugstromen in het drinkwaternet. Daarom is een terugstroombeveiliging van het type CA nodig.
  • De afvoerleiding van de installatie moet via een zichtbare onderbreking op de riolering worden aangesloten.
  • Voor ontharders met een verwisselbaar filter is een controleerbare keerklep van het type EA wettelijk verplicht.
  • Het toestel moet voorzien zijn van een Kiwa Water Mark-certificaat (of een andere door de overheid erkende kwaliteitsverklaring) om aantoonbaar te voldoen aan de ”Regeling materialen en chemicaliën drink- en warm tapwatervoorziening (Staatscourant 2011, nr. 11911)”.

Ook interessant